Politikk

Ap-byledere ber partiet snu: – La ureturnerbare få jobbe

Det er lov å erkjenne at man tok feil, mener Raymond Johansen. Han får støtte fra flere sentrale Ap-folk i andre byer i at loven bør endres slik at ureturnerbare asylsøkere kan få rett til å jobbe.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo er krystallklar: Lovverket som forbyr ureturnerbare asylsøkere må endres. Og Ap må i Stortinget jobbe for å endre loven.

– Vi har eksempler på at mange har sittet på mottak i opp mot 20 år. Det er uverdig, og trolig hjelper det ikke, sier Johansen. Han påpeker at Norge aktivt jobber for å få på plass returavtaler og tvangsreturnerer asylsøkere hvert år. Likevel er det noen som ikke kan sendes ut. De burde kunne tjene til livets opphold og være en del av samfunnet, mener han.

– Jeg er dypt uenig i dagens regelverk. Det kan umulig være bedre at ureturnerbare asylsøkere sitter på mottak med svært reduserte rettigheter, enn å inkludere dem i arbeidslivet og la dem bli en del av samfunnet, sier Trondheim-ordfører Rita Ottervik.

Tirsdag kveld gikk styret i Oslo Ap enstemmig inn for at loven burde endres, og de ber stortingsgruppa jobbe for dette. Johansen var selv på møtet og stemte for vedtaket.

Støtter Oslo

Både fra Kristiansand og Stavanger gir Arbeiderparti-ordførerne sin støtte til Johansens og Otterviks budskap.

– Jeg mener loven bør endres. Det slår ut på en måte som er helt gal, sier Jan Oddvar Skisland i Kristiansand. Han sier de også har hatt tilfeller i Kristiansand med folk som ønsker å jobbe men ikke får anledning, fordi de for eksempel ikke får opprettet bankkonto.

Stavanger-ordføreren Kari Nessa Nordtun viser til et vedtak i Stavanger Ap i fjor om at lovverket bør endres så asylsøkere uten vedtak og ureturnerbare gis anledning til å arbeide.

– Jeg stiller meg bak det vedtaket, sier hun.

Vil ikke ha kjendis-unntak

En ordfører som er mer skeptisk til å endre lovverket er Stanley Wirak i Sandnes. Han mener loven må være lik for alle.

– Vi kan ikke endre reglene på grunn av kjente personer, sier han, med henvisning til biskop emeritus Gunnar Stålsett, som senere i desember møter i retten for å ha hatt en ureturnerbar asylsøker ansatt gjennom mange år.

Wirak understreker likevel at han mener saken er vanskelig og sammensatt, og at det er menneskelige hensyn som tilsier at folk burde få mulighet til å jobbe. Én ting er han klar på:

– Hvis dette regelverket skal endres, må det defineres tydelig at det skal gjelde de som ikke kan returneres, og ikke bare de som ikke vil.

Det var under den rødgrønne regjeringen at lengeværende ureturnerbare asylsøkere med avslag mistet muligheten til å jobbe. Det betyr ikke at man ikke kan endre loven nå, mener Skisland.

– Ting endrer seg. Vi ser det gir noen utslag som er veldig uheldige. Det er viktig å tilrettelegge for at folk kan arbeide, sier han. Raymond Johansen mener det er helt legitimt å snu.

Vil ikke svare

Ottervik mener samfunnet tjener på at asylsøkere kan få jobbe.

– I dag har asylsøkere i Norge verken rett til arbeid, skolegang eller ordinær helsehjelp. De er låst i en livssituasjon uten framtidsutsikter. Arbeid gir inntekt, bedre helse og gir muligheten til å være en del av et viktig fellesskap. Norge blir et bedre og rikere land, på alle mulige måter, hvis vi legger til rette for at så mange som mulig får jobbe.

Påtroppende Viken-fylkesrådsleder Tonje Brenna svarer ikke konkret på hvorvidt hun er enig med Oslo Ap og Raymond Johansen, men viser til at Ap senest på landsmøtet i år fastslo at arbeid og utdanning er nøkkelen til integrering.

– Enten folk skal bli i Norge, eller reise herfra, om de venter i mottak eller har fått et svar, er jeg overbevist om at det er bra for både den enkelte og for Norge som samfunn at folk har noe meningsfylt å gjøre, sier hun.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) hverken ønsker eller har anledning til å uttale seg om saken, og Aps byrådsleder i Bergen har ikke svart på Vårt Lands gjentatte henvendelser onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk