Nyheter

Ap ber om utredning av et tredje kjønn

Arbeiderpartiet ønsker omkamp om en tredje kjønnskategori. Aust-Agder fylke har tjuvstartet.

Sverige har ført det inn i ordboka. Åland, en selvstyrt del av Finland, skal ta det inn i lovverket. En tredje kjønnskategori: Hen.

For halvannet år siden fikk helseminister Bent Høie (H) overlevert rapporten «Rett til rett kjønn – helse til alle kjønn», som anbefalte at Solberg-regjeringen vurderer en tredje kjønnskategori. Det avviste Høyre-statsråden.

Prøver i Aust-Agder

I september vedtok fylkesutvalget i Aust-Agder at fylkeskommune skal bruke tre kjønn i innbyggerundersøkelsen som skal gjennomføres i forbindelse med en eventuell fylkessammenslåing mellom Aust- og Vest-Agder.

På spørreskjemaet må de utvalgte respondentene svare på om de er hankjønn, hunkjønn eller et tredje kjønn.

– Så enkelt kan det gjøres, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) til Vårt Land.

LES OGSÅ: Vi kommer til å ha kjønn i himmelen, sier teologen Åste Dokka

– Et stort grep

Nå løftes saken opp på den nasjonale dagsorden av hele ledelsen i Arbeiderpartiet. I et representantforslag ber Ap-leder Jonas Gahr Støre, nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske, sentralstyremedlem Anette Trettebergstuen og fire andre stortingsrepresentanter Solberg-regjeringen om å «igangsette et utredningsarbeid om innføring av en tredje kjønnskategori i Norge».

– Vi ønsker en grundig utredning. Å innføre en tredje kjønnskategori er et stort grep, og det er kontroversielt, så vi må ha et solid grunnlag å fatte en beslutning på, sier Trettebergstuen.

Hun sier at en tredje kjønnskategori er viktig for mange, og at det vil bedre rettighetene til en gruppe borgere.

Stortinget har sagt ja til kjønnsskifte. Nå må Stortinget si ja til en tredje kjønnskategori.

Une Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne

Glede i Miljøpartiet

– Kraftig signal, sier MDGs nasjonale talsperson og vara til Stortinget, Une Bastholm, til Vårt Land.

– Når Norges største parti ser behovet, tar vi et langt steg i denne viktige saken.

Bastholm mener Norge må innføre en ny kjønnskategori av respekt for minoriteten som verken opplever seg som mann eller kvinne.

– Stortinget har sagt ja til kjønnsskifte. Nå må Stortinget si ja til en tredje kjønnskategori.

I april tok Venstre saken opp i Stortinget. Da stortingsflertallet sydde om Solberg-regjeringens likestillingsmelding, foreslo budsjettvennene i Venstre at likestillingsminister Solveig Horne (Frp) skulle pålegges å si ja til et tredje kjønn.

Venstre mente at en ny tredje kategori vil være til stor nytte for dem som ikke finner sitt kjønnsuttrykk innenfor kategoriene mann og kvinne. Dette gjelder ikke bare transer, men også en god del heteroseksuelle som veksler kjønnsuttrykk.

LES OGSÅ: Dette skjedde da jeg skiftet kjønn på Facebook

Ble nedstemt i Stortinget

Men Venstres ønske ble nedstemt. Kun SV og MDG stemte for. Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen sa til NTB at Venstre-forslaget kom for sent til at partiet hennes kunne kaste seg rundt og stemme ja i denne omgang.

– Men tiden jobber for forslaget, sa Trettebergstuen.

Også Venstre mener det bare er et spørsmål om tid før det blir innført en tredje kjønnskategori også i Norge.

– Det går den veien i mange land. Nå må vi ta diskusjonen i Norge, sier Trettebergstuen til Vårt Land.

Havnet i ordlista i fjor

Det hele startet med en drøm, formulert av skribenten Rolf Dunås i 1966, i Uppsala Nya Tidning. Han drømte om at samfunnet skulle ta i bruk det tvekjønnede ordet «hen»; et kjønnsnøytralt pronomen.

Dunås hadde funnet drømmeordet i Finland. Det finske ordet «hän» kan brukes om både hann- og hunnkjønn.

Så gikk årene – og drømmen ble akkurat dét; en drøm.

Men i 2011 fikk brått en barnehage i Stockholm et stort presseoppbud ved porten. De hadde slik uten videre parkert de to tradisjonelle kjønnsbetegnelsene. I Egalia barnehage var det ingen gutter og jenter. Barn skal ikke plasseres i bås på grunn av sitt biologiske kjønn, forklarte styreren

I fjor ble ordet «hen» tatt inn i det gode selskap. Det ble ført inn i den 14. utgaven av den svenske ordboken, Svenska Akademiens Ordlista.

LES OGSÅ: Ber kirken ta bedre imot mennesker med ulik kjønnsidentitet

På vent i Norge

I Norge står ordet på venteliste, sammen med mange andre ord som ikke har nådd opp, men som godt kan tenkes å bli vanligere etter hvert.

Kunnskapsforlaget har opplyst at det kjønnsløse «hen» er til vurdering; er det godt nok til å innlemmes i det norske språket når en ny, stor ordbok kommer på nett i 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter