Nyheter

Anundsen vurderer grensekontroll i Norge

Flyktningkrisen har ført til en enestående situasjon, mener justisminister Anders Anundsen (Frp) og har grensekontroll til løpende vurdering.

– Det er en situasjon vi ikke har vært i før, og som er krevende å håndtere. Om det blir nødvendig, vil også vi vurdere stengning av våre grenser, sier Anundsen til norsk presse i Brussel.

Anundsen reiste mandag til EU-hovedstaden for å drøfte flyktningkrisen med ledere fra hele Europa. Grensekontroll har seilt opp som stort tema etter at både Tyskland og Østerrike har innført slike tiltak.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ifølge UDI kom det 790 asylsøkere til Norge forrige uke. Anundsen sier han vil vurdere grensekontroll «hvis det kommer veldig mange inn vi ikke skulle klare å registrere tilfredsstillende».

– Det er mange land i Europa som står oppe i enda større utfordringer enn vi gjør. Men vi følger utviklingen nøye og vurderer løpende, sier han.

Justisministeren mener både Schengen- og Dublin-avtalen er presset. Hvis han får muligheten, ønsker Anundsen å diskutere situasjonen også med de nordiske kollegene mandag.

LES OGSÅ: Norge ga ly til ekteparet Hannan og Sherihan Karajoul

Både Danmark og Sverige har latt flyktninger reise videre uten å registrere dem. Sverige mener slik registrering er frivillig.

– I så fall vurderer vi det ulikt. Jeg mener utgangspunktet er at alle land har plikt til å registrere asylsøkere, sier Anundsen til NTB.

LES OGSÅ: Ti grunner til at syrerne er på flukt

Flere innfører grensekontroll

Østerrike og Slovakia gjør som Tyskland og gjeninnfører grensekontroll for å håndtere situasjonen med flyktninger og migranter.

Tyskland innførte søndag grensekontroll i et forsøk på å få kontroll over strømmen av flyktninger og migranter. Det innebærer at Schengen-landet har gjeninnført passkontroll ved grenseovergangene. For de tusenvis av menneskene som har kommet til Europa fra hovedsakelig Syria betyr det at Tyskland har snudd i saken. Fram til søndag praktiserte landet en politikk med åpne grenser.

– Det er ikke det store antallet flyktninger som gjør det vanskelig. Det er hvor fort de kommer som gjør det vanskelig for delstatene og kommunene å håndtere dem, sa visestatsminister Sigmar Gabriel søndag.

– Sterkt signal

Mandag understreket Gabriel at alle som søker asyl på tysk jord, har lov til å være i landet inntil søknaden er ferdig behandlet.

– Dette er ikke noe vi endrer på, understreker Gabriel.

Han legger til at den tyske vurderingen om å innføre grensekontroll, må sees i sammenheng med strømmen av flyktninger og migranter på vei gjennom verdensdelen.

– Dette er et sterkt signal til våre europeiske partnere om at Tyskland, selv om vi er klare til å påta oss en uforholdsmessig stor andel, ikke kan stå alene og gi grønt lys til alle som har flyktet til Europa, sier Gabriel.

2.200 soldater

Mandag formiddag besluttet Østerrike å følge opp Gabriels budskap.

– Når Tyskland gjeninnfører grensekontroll, må Østerrike også beskytte sine grenser. Det gjør vi nå, opplyste landets visestatsminister Reinhold Mitterlehner mandag formiddag.

Østerrike sender 2.200 soldater til landets grense mot Ungarn og innfører strengere grensekontroll.

Slovakia varslet kort tid etter at landet forsterker sin grensekontroll med 220 politifolk. Tsjekkia har også styrket sin grensekontroll. Polen er i beredskap og klar til å innføre grensekontroll dersom situasjonen skulle endre seg.

LES OGSÅ: Se hva som gjøres for flyktninger i ditt lokalmiljø

Fortsatt åpent i Norden

I Norden er grensene fortsatt åpne.

– Jeg ser ingen grunn til å innføre grensekontroll til Danmark. Den mengde migranter og flyktninger som kommer til Danmark, er en størrelse som vi kan håndtere, sier Danmarks utenriksminister Kristian Jensen til pressen i Brussel mandag.

Sveriges regjering ser heller ingen grunn til å vurdere skjerpet grensekontroll. Statsminister Stefan Löfven sier at Sverige respekterer Tysklands beslutning. Men Sverige har kontroll, og situasjonen er ikke av en slik art at det trengs lignende behov i Sverige, påpeker statsministeren.

I Finland har ikke myndighetene sagt noe om grensekontroll kan være aktuelt.

©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter