Nyheter

– Antipolitikeren Listhaug

På Facebook og pressekonferansen anklagde Sylvi Listhaug politiske motstandere for å kneble ytringsfriheten. – Listhaug fremstiller seg nesten som Jeanne d'Arc, mener medieviter Eli Skogerbø.

Bilde 1 av 2

Tirsdag var en dramatisk dag i det politiske Norge. Den blågrønne regjeringen unnslapp så vidt et mistillitsforslag som fort kunne endt med at hele regjeringen måtte gå.

I siste liten meldte justisminister Sylvi Listhaug tidlig på morgenen at hun trakk seg som statsråd. I et Facebook-innlegg som ble postet i morgentimene takket hun for støtten hun hadde mottatt, men gikk samtidig til frontalangrep på sine politiske motstandere:

«Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid.»

Vårt Land har vært i kontakt med en rekke eksperter og bedt dem om å kommentere innlegget og pressekonferansen.

LES MER: Listhaug går av som justisminister

Antipolitiker

Professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli mener Listhaug først og fremst snakker til «sin fanklubb på sosiale medier». Enli trekker frem at mye av engasjementet er preget av en lojalitet til Listhaug og støtte til «kampen mot resten av det politiske landskapet»:

– Hun blir en antipolitiker. Annerledes i kommunikasjonsform og standpunkter, mer innvandringskritisk, utrykker seg mer populistisk og befinner seg på siden av det politiske landskapet.

Enli har forsket på bruken av Twitter i amerikansk politikk, og beskriver Trump som en «autentisk outsider» som kan legge frem sin egen alternative virkelighet.

– Hans sterke kort er å være seg selv, å være autentisk. Også Listhaug skriver at hun vil være seg selv, og hun har klart å fremstå som en politiker som ikke vil vinne posisjoner, men bli likt, sier hun og legger til:

– Listhaug er en «autentisk outsider». Når hun gjør feil som dette og deretter må gå av kan det bekrefte hennes autensitet overfor tilhengerne.

LES MER: Grensene i nettdebattene flyttes

Sterkt uenig

Tidligere Frp-medlem og nå kommentator i Bergens Tidene, Morten Myksvoll, mener Listhaug ved å trekke seg kontrollerer sin egen avgang og slik får mulighet til å holde en pressekonferanse for å fremme eget budskap.

– Der benytter hun sjansen til å fyre løs mot både KrF og Ap. Retorikken om at ytringsfriheten er under press, er absurd. Men den er også et tegn på at hun tar en martyrposisjon. Hun ønsker å bli sett på som at hun er blitt ofret. Hun sier ganske tydelig at hun ikke har fått uttale seg.

Han tror ikke på Listhaugs påstand om å ha blitt kneblet.

– Å si at hun er kneblet er jo helt feil. Hadde hun sagt det fra en fengselscelle, så ville jeg sett poenget, sier han og legger til:

– Hun har absolutt ingen forståelse av hva det vil si å få ytringsfriheten sin kneblet.

– Også i Frp er det fløyer og maktkamp. Hva betyr Listhaugs sorti i den sammenhengen?

– Jeg tror toleransen i Frp for hva en tåler i regjering, er svekket. Samtidig så har Listhaug og Frp brukt opp kapital på denne saken. Det har gått to uker uten at vi har snakket om politikk. Det er god mulighet for at Frp blir straffet for dette i politiske saker fremover.

LES MER: 'Listhaug med politikerretorikk'

Kommunikator

Professor i politisk kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Eli Skogerbø mener det er viktig å ha i bakhodet at Listhaug er en kommunikator som «kan det hun driver med»:

– Det er ikke tilfeldig valgte ord. På den ene siden tar hun offerrollen ved å vise til at det har vært en krevende situasjon og beskriver det som en heksejakt. Hun gjør dette til en sak der hun har stått i striden og blitt et offer.

Kommunikasjonseksperten mener Listhaug også fremstiller seg som heroisk:

– Listhaug fremstiller seg nesten som Jeanne d'Arc. Der hun sloss for det kristne Europa, sloss Listhaug for ytringsfriheten. Hun gjør også det hun har anklaget andre for, ved å tillegge Støre meninger som han selv ikke har.

Denne formen for politisk kommunikasjon er ifølge Skogerbø en form for politisk retorikk som bruker sterke bilder, metaforer og begreper for å bygge en plattform for ens egen sak.

– Det er en ting som kom godt frem i pressekonferansen, at hun går til Stortinget og vil bruke Stortinget som en plattform for Frps politikk, men også for å bedrive innvandringskritisk politikk.

LES MER: Korsfarer-retorikk i ungarsk valgkamp

Splittet samfunn

Professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen, mener at Sylvi Listhaug retorikk først og fremst henvender seg til sine egne.

– Retorikken Listhaug benytter knytter dem som i utgangspunktet sympatiserer enda tettere og sterkere til henne. Det er en retorikk som er emosjonell og er stemmesamlende fordi den samler dem som i utgangspunktet er enig med henne fra før av.

Han mener Sylvi Listhaugs Facebook-post fremstiller henne som deltager i en kamp som står mellom henne og «vanlige folk» - mot etablerte politikere.

– En kamp er i seg selv en polarisering, og med forståelse av politikk og retorikk som kamp får vi en situasjon som minner om den vi har i USA. En politisk retorikk som er personbasert og splittende.

Konsekvensen er et debattklima som gjør det vanskelig å komme med innrømmelser overfor motparten.

– I USA er det vanskelig for en demokrat å si at en republikaner har et godt poeng. Det ser vi også med Listhaug: hun ikke gir noen innrømmelser. Hun skriver for eksempel i sin seneste Facebook-melding at meldingen som føre til mistillit «overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre».

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter