Nyheter

Ansvaret tærer på musklene

Partier som er bygd på protest mister kreftene når de tvinges til å selge resultater.

ANALYSE: I mange strøk av landet har Frp gjerne vært selgernes parti. Men i sin nye rolle som maktparti strever de med sitt eget politiske dørsalg.

Frp kaver nemlig med å ­beholde medlemmer lokalt – og å få folk til å stille opp. 
Ved kommunevalg i høst stiller «lille» Venstre flere lister enn dem. Frp har 33 færre enn 
ved forrige ­lokalvalg.

Tilbakegangen skjer ikke bare i røde innlandskommuner. De svikter i listestilling også i et blått kjernefylke som Rogaland – der partiet hadde en av sine to første ordførere på 80-tallet.

Slikt kan balle på seg: Færre lister betyr også færre som står ute med løpesedler og er goodwillagenter for partiet.

LES KOMMENTAR: Verdiliberalistene

Medlemsras

Partiets generalsekretær innrømmer at regjeringsdeltakelsen har «medført noe mindre fokus på organisasjonsbygging». Tall forteller mye: Partiet har tapt hele 2500 medlemmer på ett år og hadde 16.342 ved årsskiftet.

Det er nå 2500 færre Frp-­ambassadører som kan prate partiet frem. Men når man har regjeringsansvar, er det dessuten mer krevende å snakke politikk.

Frps valgarbeidere kan skryte­ av litt løft på veisektoren. De satt ikke lenge i departementene før det forsvant noen bompengebommer rundt i landet. Siden kom det noen flasker ekstra i taxfree-kvoten.

Verdimangel

Men folkelige vinnersaker er betalt med kompromisser. Og det er da ord blir vanskeligere å bruke.

Da er det nemlig den balanserte tale som gjelder. Partier som er kjent for å rope og være tøff i munnen, får fort formsvikt når de skal forsvare kompromissvedtak på stand foran kjøpesentre.

Man Frp kan også bli vanskeligere å kjenne igjen der det handler om immateriell politikk:

I opposisjon ga Frp pepper til KrF for å være ullen om Israel. Nå er Frp selv der – og må dempe megafonen.

Partiet strever med å finne nye vinnersaker i verdipolitikken. Saker de kan hamre på, uten at det koster for mye og rammer støttepartier i sentrum.

LES OGSÅ: Knuser myten om kristne Frp

Lokal SV-felle

Lenge før de tok makten, sa Frp-toppene at de ville kjempe mot SV-fella med regjeringsslitasje og ullenhet. Men Frp kan alt være hardt rammet.

Ikke bare ble viktig, engasjert bakkemannskap borte da SV ble regjeringsslitt. Da antall lister skrumpet inn, forsvant også viktig økonomisk stemmestøtte til partiet.

Dette står også Frp i fare for å oppleve. Dårlig valg i høst, betyr lavere inntekter til å satse tøft.

For ti år siden var Frp selve organisasjonsbyggeren i norsk politikk. Nå kan de havne i en ond sirkel der motgang tærer opp musklene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter