Klima

Annas (13) robot jakter mikroplast på havbunnen

Amerikanske Anna Du går i syvende klasse, og har bygget en kunstig intelligent robot (KI) som kan finne mikroplast på havbunnen. Flere gjør som henne.

Bilde 1 av 2

I delstaten Massachusetts sitter ei ung jente med en stor interesse for kunstig intelligens og et engasjement for miljøet. Hun er et bevis på at hvis man har ressursene, kan man gjøre en forskjell.

Anna er bare 13 år, men har bygget sin egen robot. Hun styrer den gjennom en fjernkontroll. Den bruker infrarødt kamera til å spotte uvanlige farger i vannet og kan gjenkjenne klynger av plast.

Robotens utseende er inspirert av romroboten Curiosity, og er lagt av PVC-rør som Anna fant i familiens kjeller.

– Jeg har alltid vært interessert i robotikk fordi jeg vil veldig gjerne gjøre noe som kan redde verden. Jeg gjør feil hver dag, men jeg kommer meg også nærmere løsningen, samtidig som jeg lærer mer om problemet. Det største spørsmålet er ganske så lite, sier hun i en video av 60 Second Docs.

Anna leste at åtte millioner tonn plast havner i havene hvert år, i tillegg til de 150 millioner tonnene som allerede er der. Det var først og fremst det som motiverte henne til å bygge en robot. Nå drømmer hun om å bli ingeniør, ifølge Smithsonian Magazine.

– Jeg vet at jeg vil bli ingeniør fordi jeg liker å bygge ting for å løse verdensproblemer, men jeg er ikke sikker på hva slags ingeniør enda, sier hun.

LES MER: Christine er en av de første i Norge som tester et klimavennlig fly

Kunstig intelligens

Store norske leksikon definerer KI som «IT-teknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent».

– Klimaforandringer skjer over hele verden. Jeg tror mange av problemene kan bli løst med nye oppfinnelser, sier Anna.

Trettenåringen er ikke alene. Den kjente amerikanske skuespilleren Robert Downey Jr. har nylig omfavnet sin indre superhelt. Han vil også rense jorda med hjelp av robotikk og kunstig intelligens.

Lanserer koalisjon

«Du har kanskje hørt meg innrømme at jeg etterlater et mareritt av et karbonfotavtrykk. Ja, jeg skal jobbe med det. Vi må alle jobbe med våre karbonfotavtrykk. De neste 11 månedene skal jeg planlegge en ordentlig koalisjon.»

Slik lyder velkomstbrevet til Footprint Coalition, underskrevet Robert Downey Jr.

Han er mest kjent for å spille superheltkarakteren Tony Stark, også kjent som Iron Man, som i filmuniverset er en rik filantrop, verdens beste oppfinner og ingeniør.

For en måned siden lanserte skuespilleren en hjemmeside og en organisasjon som han introduserte på et arrangement av Amazon.

Ifølge Downey Jr. skal han bruke roboter og teknologi til å bekjempe forurensning. Hans mål er å rense jorden innen et tiår. Selskapet blir offisielt lansert i april 2020.

LES MER: Mens barna streiker for klimaet, gjør voksne narr av dem i sosiale medier

Uklart hvordan

Det kommer likevel ikke klart frem hvordan skuespilleren har tenkt å redde jorden med KI og robotikk.

Kunstig intelligens-ekspert Eivind Kristoffersen ved NTNU forsøker å svare på spørsmålet.

– Hvordan kan Downey Jr. redde verden med KI?

– Det er godt å høre at Robert Downey Jr. omfavner sin indre Tony Stark for å redde verden på ekte denne gangen. For å klare det tror jeg han trenger mer enn en Iron Man-drakt og en håndfull superheltvenner, skriver Kristoffersen i en e-post til Vårt Land.

– Spøk til side, tror jeg den største utfordringen vi har for å bekjempe klima- og miljøutfordringene er manglende samarbeid og manglende synliggjøring og operasjonalisering av forretningsverdi i bærekraftige løsninger. Footprint-koalisjonen med Downey Jr. i ledelsen er et godt «første steg» i denne retningen, men for å «redde verden på ekte-ekte» trenger vi mer enn filantropi.

LES OGSÅ: Klimakrisa­ gjev unge ­psykiske ­lidingar

---

Koalisjon

  • Koalisjon betyr sammenslutning for et visst formål av forskjellige stater, politiske partier også videre. Kan også kalles en allianse.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima