Nyheter

Anmelder sykehjem for hijab-nekt

Likestillingsombudet er kritisk til at Blidensol sykehjem i Stavanger nekter ansatte å bruke hijab på jobb. To ansatte har meldt saken til politiet og får støtte av daglig leder.

– Jeg er veldig sjokkert. Jeg har bodd i Norge og Stavanger i 18 år og aldri følt meg så undertrykket som jeg gjør etter dette vedtaket. Det er utrolig rasistisk og diskriminerende, sier en av de ansatte som har anmeldt Blidensol sykehjem til politiet etter at arbeidsplassen innførte forbud mot å bruke hijab på jobb, til TV 2.

Årsaken til forbudet, som driftsstyret har vedtatt, er at sykehjemmet ønsker å «skape trygghet og velvære». Ifølge TV 2 er det totalt 110 sykepleiere, hjelpepleiere og assistenter ved sykehjemmet. Fem av disse bruker hijab.

LES OGSÅ: Vil forby hijab i skolen

– Kan skape forvirring

– I forbindelse med beboere og deres reaksjoner har jeg mer enn en gang hørt demente kommentere påkledningen til ansatte. Dette gjør vi for pasientenes beste, sier leder av driftsstyret ved Blidensol sykehjem, Dagny H. H. Pedersen Welle til TV 2.

«Som kjent fungerer mennesker med demens best i velkjente og således trygge omgivelser. Blant annet husker demente sin fortid, og er således blant annet sterkt berørt av hvordan personer rundt dem ser ut og hvordan de er kledd. Dersom det brukes klesplagg som er ukjente for pasienten, som for eksempel hijab, turban eller palestinaskjerf, kan dette skape forvirring og utrygghet», står det i vedtaket.

Daglig leder Geir Andersen sier imidlertid til TV 2 at han i løpet av 20 år ved sykehjemmet aldri har opplevd de ansattes hijabbruk som et problem.

Jeg har aldri mottatt klage fra verken pårørende eller pasienter når det gjelder hijab, sier han.

LES OGSÅ: Designere lanserer egen hijab-kolleksjon

Endre reglene.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) ber sykehjemmet endre regelverket.

– Vi ser på dette som problematisk. Hovedregelen er at det er lov å bruke religiøse hodeplagg så lenge det ikke hindrer folk i å gjøre jobben sin på en god måte. Jeg er ikke sikker på at det er dette som skal til for å skape «velvære og trygghet» på et sykehjem, sier avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth i LDO til TV2.

I arbeidsmiljøloven heter det at arbeidsgivere bare i svært spesielle tilfeller har rett til å stille krav til hodeplagg-bruk.

LES OGSÅ: Nektet å klippe kvinner med hijab

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter