Religion

Anmelder Dagbladet-kommentator for religionskritikk

Aviskommentator Aksel Braanen Sterri vil begrense religionens plass i samfunnet. Det er han blitt politianmeldt for.

– Jeg oppfatter det som at Dagbladet med kommentaren til Aksel Braane Sterri oppfordrer til maktbruk mot religiøse. Det er ikke holdbart, og derfor har jeg valgt å politianmelde, sier Hallgeir Reiten.

Han er styremedlem i Ålesund Kristelig Folkeparti, men understreker at politianmeldelsen er sendt inn på eget initiativ.

Det er aviskommentaren «Religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen», undertegnet dagbladkommentator Aksel Braanen Sterri, som er bakgrunn for politianmeldelsen. I teksten argumenterer Braanen Sterri for at religion må ta mindre plass i samfunnet og menneskers liv.

LES MER: «Derfor anmelder jeg Dagbladet og Braanen Sterri»

Trakassering og vold

Siden kommentaren ble publisert onsdag formiddag har den fått stor oppmerksomhet på diverse sosiale medier. Mange har reagert på den tøffe tonen i innlegget.

– Å snakke om religiøse som en trussel mot samfunnet er ikke greit, sier Reiten.

Han mener kommentaren bryter med diskrimineringslovens paragraf 4 og 5, om diskriminering og trakassering på bakgrunn av blant annet religion.

– Jeg frykter at kommentaren kan sette en presedens for at man kan si hva man vil om religiøse grupper og mennesker, og at det i verste fall kan resultere i trakassering og vold.

LES MER: – Ateismen kan også bli en parasitt

Maktbruk

– Selv om kommentaren har provosert mange, så står jeg både for formen og den spisse tonen. Det bør være plass til slike ytringer, sier Aksel Braanen Sterri.

Han mener Reiten med anmeldelsen går langt i å tale Sterris sak.

– Poenget med kommentaren er jo at religion bærer med seg mye negativt, og det eksemplifiserer jo også denne politianmeldelsen. Den sier noe om behovet for å verne om guddommen, og beskytte den mot de negative ytringene som blir framsatt mot den.

– Reiten anklager deg for å oppfordre til maktbruk mot religiøse. Er det din intensjon?

– Jeg oppfordrer ikke til mer maktbruk, men påpeker at vi allerede utøver makt mot religiøse. For eksempel i abortdebatten hvor vi har satt de religiøse lovene til side og blitt enig om å holde oss til sekulære argumenter. Slik mener jeg at det må være.

LES MER: Kalte pastor for horebukk – dømt for sjikane

Ytringsfrihet som skalkeskjul

Hallgeir Reiten frykter at Dagbladet med kommentaren til Braanen Sterri drar ytringsfriheten for langt. Han er dett det kan føre til en normalisering av holdninger samfunnet skulle vært foruten.

– Noen vil kanskje anklage deg for å angripe ytringsfriheten når du politianmelder?

– Jeg er en ivrig forkjemper for ytringsfrihet, men ytringsfrihet kan ikke bli et skalkeskjul for å normalisere hat og trakassering. Vi må kunne skille mellom ytringsfrihet og trakassering av grupper, svarer Reiten

Braanen Sterri synes det er uheldig at man ikke kan diskutere og sette ting på spissen uten å bli politianmeldt.

– Jeg har tidligere vært en av de få som har vært opptatt av at vi bør tenke gjennom hvordan vi ytrer oss. Jeg mener det er legitimt å snakke om ytringsansvar når man snakker om ytringsfrihet, men det er en lang vei fra mine uttalelser til vold.

LES MER: Vi har et ansvar for hvordan vi reagerer på krenkelser

Ikke ulovlig

– Jeg vil ikke tro at den politianmeldelsen fører noe sted hen, sier Anine Kierulf, postdoktor på Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo (UiO).

Hun mener Reiten bommer i sin kritikk av kommentaren.

– Sterris kommentar er ikke et angrep på en bestemt religiøs gruppe, men en meningsytring om religion generelt.

– Hva tenker du om måten det gjøres på?

– At Sterri velger å anta litt russeavisnivå og utrykke seg overdrevent nedsettende, står han helt fritt til å gjøre. Ytringsfriheten er til for å beskytte også dem som fornærmer, sjokkerer og forstyrrer.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion