Nyheter

Anklager OD for rasisme

MIFF påstår årets Operasjon Dagsverk-tildeling vil «utsulte og utarme seks millioner jøder». – MIFF burde ikke bidra til å skape mer konflikt, mener stortingsrepresentant Kari Henriksen.

Bilde 1 av 2

12. mars valgte Elevtinget å tildele KFUK-KFUM Global inntektene fra årets Operasjon Dagsverk (OD).

Pengene går til et prosjekt som skal hjelpe palestinsk ungdom til en bedre fremtid gjennom rehabilitering av traumatiserte, holdningsendring rundt kvinners rettigheter og forebygging av ekstremisme. Det skal undervises i ikke-voldelige metoder og fredsbygging.

Tildelingen har fått organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) til å reagere. I en artikkel på ­deres hjemmesider kan man blant ­annet lese at OD «forsøker å få skoleelever til å gi en dagslønn til boikott av Israel» og at KFUK-KFUM Global «jobber for å utsulte og utarme seks millioner jøder og to millioner arabere i Israel».

Drøye påstander

Facebook-innlegget som lenker til artikkelen har flere enn tusen reaksjoner, over 200 kommentarer og er delt nesten 500 ganger.

– Dette er feilaktige, drøye og stygge påstander som vi reagerer sterkt på. Det MIFF-leder Conrad Myrland skriver i artikkelen er galt, og det er rett og slett uakseptabelt at de oppfordrer til å boikotte en demokratisk valgt elevorganisasjon og et prosjekt som har som formål å bygge fred og forebygge traumer, sier daglig leder i KFUK-KFUM Global, Fredrik Glad-Gjernes.

I kommentarfeltet blir KFUK-KFUM blant annet anklaget for å ta til ordet for en rasistisk boikott mot jøder.

– Det tar vi sterk avstand fra. Vi velger bort selskaper som støtter en ulovlig okkupasjon, være seg amerikanske, norske eller ­franske selskaper, sier Glad-Gjernes.

Ensidig

MIFF-leder Conrad Myrland sier de ikke kritiserer at prosjektet skal gi traumehjelp til palestinere eller hjelpe med å få mer likestilling.

– Det dypt tragiske er at de går inn for en bred, økonomisk boikott av Israel, og det frekkeste er at de prøver å fremstille at de gjør dette i godhet med Israel samtidig som samarbeidspartneren deres, YWCA Palestine, mener «det er i psyken til enhver palestiner at retten til retur er en hellig rett og det kan ikke bli noen fred uten den».

Han reagerer også på den ensidige fremstillingen av konflikten i prosjektsøknaden til OD.

– Det finnes ikke ett ord om at palestinsk vold og ekstreme ­politiske krav har vært et hinder for fred. Skulle de vært seriøse ville de gitt beskrivelser av hva som må skje også på palestinsk side for at en israelsk tilbaketrekning skal føre til fred.

Glad-Gjernes mener MIFFs ­reaksjoner sier noe om hvor ­ekstremt ensidige de er blitt.

– Vårt program sikrer at palestinsk ungdom holder seg til en ikke-voldelig linje og ikke fristes inn i voldelig ekstremisme. Dette burde MIFF støtte. Det ville bety å være «med Israel for fred».

Sterke anklager

Myrland er ikke enig.

Jeg vet ikke hvor godt de kjenner MIFF, men vi har et veldig kortfattet mål og grunnlag: Støtte jødenes rett til et hjem i Israel. Dermed er det vår selvsagte rett å si at den politikken de støtter vil føre til at jødenes hjemland forsvinner.

Tror du MIFF kunne nådd lenger med budskapet sitt om en ikke hadde anklaget andre for hat og rasisme?

Det synes jeg var veldig sterke anklager. Hva menes med det?

At KFUK-KFUM Global jobber for å «utsulte og utarme seks millioner jøder og to millioner arabere i Israel» kan oppleves som en ganske ekstrem formulering?

Hvilke andre formuleringer skal man ellers bruke for å ­beskrive en bred, økonomisk boikott av Israel?

Brobygging

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) har tidligere vært aktiv i både Israels og Palestinas venner på­ Stortinget. Hun reagerer på MIFFs retorikk.

– Er det noe denne regionen trenger, så er det folk og organisasjoner som kan bygge bro, ikke skape mer konflikt. Det gjelder både der nede og her hjemme. MIFF må selvsagt få si akkurat det de mener, men jeg skulle ønske de også kunne bidra til å bygge broer mellom dem som er politisk uenige.

Hun mener vi har et ansvar for å bygge opp de viktige fredskreftene som finnes.

– Da blir det underlig at en skal polemisere mot engasjerte ungdom som ønsker å bidra til å utvikle andre ungdommenes fremtid der nede. Det er en oppgave uansett om du er for Israel eller Palestina, som må være noe av det viktigste fredsarbeidet vi kan bidra med. Jeg skulle ønske at MIFF kunne snakke positivt om initiativ som bygger fred uansett hvilken side det er fra.

Komplisert

Leder for Operasjon Dagsverk, Frida Jøraholmen, synes det er synd at prosjektet blir anklaget for ting som ikke stemmer.

– Dette prosjektet handler om at ungdom skal få informasjon om rettighetene sine for å få en bedre fremtid. Det er en komplisert konflikt som bakteppe for prosjektet, men for oss handler dette om helt vanlig ungdom. OD oppfordrer ikke til økonomisk boikott av Israel. For oss handler ikke dette om politikk, men om mennesker.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter