Nyheter

Anklager Jehovas vitner for å beskytte overgripere

I flere land beskyldes ledelsen i Jehovas vitner for å skjule seksuelle overgrep mot barn. I Australia ble mer enn 1000 overgrepsvarsler ikke videremeldt til politiet.

I flere land blir medlemmer av Jehovas vitner (JV) anklaget for seksuelt misbruk, flere av dem mot barn. Målt i medieoppslag i engelskspråklige nettaviser har anklagene økt det siste året.

Utad er Jehovas vitner tydelige på at seksuelt misbruk er uakseptabelt og en kriminell handling. Når lokale ledere blir varslet, forteller historier fra flere land at de likevel ikke går til politiet.

Det finnes registre av overgripere, hevder kilder

Verdenshovedkvarteret til Jehovas vitner – The Watchtower and Tract Society of New York – sitter på flere tusen navn over sexovergripere fra egne rekker i USA, har The Center for Investigative Reporting avslørt på sine nettsider, Revealnews.org. Dette er voksne som har forgrepet seg på barn. Advokater har siden 2014 prøvd å få ut navnene, men har så langt ikke klart det.

– De gjør alt for å beskytte organisasjonens omdømme fremfor barns sikkerhet, sier advokat Irwin Zalkin til Revealnews.org.

Han representerer ofre for overgrep blant Jehovas vitner.

Tidligere har BBC meldt at verdenslederne i JV sitter på en liste misbrukere fra hele verden. Amerikaneren Bill Bowen, en tidligere eldste i JV, hevder at det finnes nærmere 24.000 navn på listen.

Bowen har opprettet Silent Lambs, en egen organisasjon av utbrytere som i flere år arbeidet for å støtte medlemmer som har opplevd overgrep innen Jehovas vitner. De har også gått til sak mot det de mener er overgripere i USA.

LES MER: Hvem er Jehovas Vitner?

Jehovas Vitner

Tusen varsler om overgrep ble ikke meldt til politiet

I Australia fant en offentlig kommisjon i 2016 at rundt tusen overgrep som JV-ledere hadde fått kjennskap til ikke ble meldt videre til politiet.

I Storbritannia har etterforskningsgruppen Operation Hydrant sett på anklager om at barn har blitt seksuelt mishandlet i JV noe tilbake i tid. Etterforskerne sier at de har funnet 45 mulige overgrep, ifølge The Guardian.

I mars 2018 kontaktet mer enn hundre mennesker avisen og hevdet at de var blitt mishandlet i JV-forsamlinger over hele Storbritannia. Ofrene fortalte om en organisasjon som dekket over mishandling og overgrep, og som lærer medlemmene mest mulgi å unngå kontakt med offentlige myndigheter.

Jehovas vitner har egne domsutvalg som dømmer medlemmer

Hvorfor anmelder ikke JV overgrepene? I NRK Brennpunkts dokumentar onsdag 18. november kom det frem at JV oppretter lokale domsutvalg når medlemmer har begått en synd, eller det er konflikter mellom medlemmer. Skal utvalget reagere, må den anklagede enten innrømme overgrepet, eller et ekstra vitne må bekrefte at overgrepet har skjedd.

Utvalgenes «dom» kan være å ekskludere medlemmer. I utvalgene sitter bare menn.

Hvordan domsutvalgene arbeider går fram av boka som bare skal leses av forsamlingsledere – Vær hyrder for Guds hjord – den såkalte «eldsteboka». Dette ble avslørt av Færdrelandsvennen i 2018. Sakspapirene blir oppbevart i blå konvolutter, og en kopi sendes til verdenssenteret i USA.

###

Det nye hovedkvarteret i Warwick, USA, er gigantisk. Her er både kontorer og boliger. Toppledelsen i trossamfunnet har innflytelse over Jehovas vitner over hele verden.

Foto: Faksimile fra jw.org

Tidligere eldste: De tror at de bare stiller til ansvar for Gud

To briter som tidligere har vært ledere i Jehovas vitner mener at seksuelle overgrep som avdekkes innen trossamfunnet skal meldes til politiet, skrev The Guardian i august i år.

På en høring om overgrep mot barn sa Duncan Corebett, som har vært en leder med tittelen eldste, at den religiøse organisasjonen må slutte å beskytte overgripere og overlate slik kriminalitet til politiet.

– Dette er en gruppe som tror de bare stiller til ansvar overfor Gud, sa Lloyd Evans, en annen tidligere eldste i Jehovas vitner.

Nederland: Opprettet egen nødtelefon for overgrepsofre blant Jehovas vitner

I Nederland har JV-ledere prøvd å få fjernet en rapport om overgrep som justismyndighetene har lagt ut på internett. Rapporten forteller om 751 anklager om seksuelt misbruk.

Overgrepsofre som den kristne dagsavisen Trouw (Tro) i Nederland har snakket med kaller Jehovas vitner for «et paradis for pedofile».

JV i landet har nektet å følge rapportens råd om å opprette et telefonnummer der ofre kan melde overgrep. Derfor har myndighetene opprettet nødtelefonen selv og gitt den navnet «Bryte stillheten».

###

Verdenshovedkvarteret til Jehovas vitner har siden 2016 holdt til i Warwick, utenfor New York. Det påstås at de her har lister med navn på overgripere innen Jehovas vitner over hele verden. Kart: Google maps

Policy: Overgrep er en kriminell handling

Jehovas vitner i Norge har fått to anledninger til å kommentere opplysningene i denne artikkelen. I en e-post svarer talsmann Dag-Erik Kristoffersen at «vi ikke er i stand til å kommentere spesifikke saker utenfor vårt område».

Når det gjelder hvordan trossamfunnet håndterer påstander om seksuelt misbruk av barn viser han til deres eget nettsted, til en artikkel i deres eget blad, Vakttårnet, og policydokumentet «Jehovas vitners bibelske standpunkt angående beskyttelse av barn». I dokumentet går det fram at JV ser på overgrep mot barn som en kriminell handling, som myndighetene skal ta hånd om: «De eldste vil ikke skjerme en overgriper mot myndighetene».

Kristoffersen hevder ellers at «flere ting» i denne artikkelen er «unøyaktige og villedende». Han gjør oppmerksom på at Jehovas vitner «ikke vil nøle med å ta juridiske skritt mot enkeltpersoner eller medier som formidler falsk og ærekrenkende informasjon.»

Kilder: Newsweek, USA Today, The Philadelphia Inquirer, Realnews.org, NPR.org, The Atlantic, BBC, Wikipedia

SEND OSS TIPS!

Fortell oss hva du vet og din erfaring om temaet i denne artikkelen. Vårt Land beskytter sine kilder. Ønsker du å ta kontakt via den krypterte meldingstjenesten Signal, kan du sende en sms til fung. religionsredaktør Elise Kruse på tlf 99448997

LES MER OM JEHOVAS VITNER:

SVs Petter Eide vil ha slutt på interne domstoler i Jehovas vitner

Jehovas vitner risikerer å bli kastet ut om de stemmer ved valg

Kinesiske innvandrere mål for Jehovas vitner

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter