Nyheter

Anklager Israel for overgrep

Norsk journalist sier israelske myndigheter tok nakenbilder av ham og prøvde å true ham til taushet i fengselet etter Ship to Gaza.

– De israelske elitesoldatene kidnappet meg fra båten mens den var i internasjonalt farvann og tok meg til fengselet. Der kledde­ de av meg og tok bilde av meg naken, sier Ammar al-Hamdan.

Han er norsk journalist, ansatt­ i det arabiske mediehuset Al 
Jazeera.

– De truet meg med at dersom jeg ikke ga dem minnekortene med mine filmopptak, blant annet­ bilder fra kapringen som viser hvordan de brukte vold og elektrosjokk mot aktivistene, ville­ de spre nakenbildene på nettet.

LES OGSÅ: – Israel må beklage

Nakenbilder

Nå er han tilbake på kontoret sitt i Oslo. Journalisten var en av to nordmenn ombord på båten til aksjonsgruppen Ship to Gaza og ble sluppet løs forrige uke. Aksjonistene ønsket å bryte den israelske blokaden til Gazastripen. Båten ble stoppet i internasjonalt farvann av den israelske hæren, som tok båten i arrest.

Al-Hamdan sier han var forbredt på at han kunne bli fengslet etter å ha sett hva andre journalister har opplevd. Overgrep og trusler var han derimot ikke forberedt på.

– Jeg var ikke på båten som aksjonist, jeg var journalist på jobb og holder ikke med den ene eller andre siden, sier al-Hamdan.

LES OGSÅ: Barn lever fortsatt i frykt etter krigen på Gazastripen

– Seksuelt overgrep

Al-Hamdan forteller at de som jobbet i fengslet trodde han hadde svelget minnekortet i kameraet og brukte metalldetektor i et forsøk på å få bekreftet mistanken.

– Jeg var naken og de tok detektoren­ helt inntil rumpa mi. Det var et seksuelt overgrep, sier al-Hamdan.

Om noen av de andre journalistene ombord fikk en lignende behandling, vet han ikke. Selv har han arabisk og muslimsk bakgrunn. Han tror det var noe av årsaken til at nakenbildene ble tatt.

– De visste at det er knyttet stor skam til denne typen nakenhet. Jeg var fryktelig lei meg, men det var uaktuelt å la dem true meg til taushet, sier al-Hamdan.

Noen opptak klarte han å gjemme unna, men han vil ikke røpe hvordan. Opptakene skal publiseres på Al Jazeera i en 
dokumentar, forteller han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Naturlig

– Hvorfor valgte du å dekke denne seilasen?

– Jeg jobber for Al Jazeera og har kontor i Norge. Derfor var det naturlig at jeg skulle dekke­ denne­ operasjonen med en norsk-svensk båt. Jeg har laget saker fra mange konflikter, som i Libya, uten at det har noe med min bakgrunn å gjøre, sier han.

Al-Hamdan er kjent for sin dekning av krigen i Libya, der han ble fengslet og torturert i 2011. Han ble til slutt løslatt ved hjelp av press fra norske myndigheter.

LES OGSÅ: Kunstneruro i Israel

– Latterlige beskyldninger

Den israelske ambassaden i Norge avviser al-Hamdans historie.

– At et demokratisk land skulle true en nordeuropeisk mann å publisere nakenbilder av ham på internett er ikke noe mer enn absurd. Det er latterlig, sier Dan Poraz, fungerende ambassadør ved den israelske ambassade i Norge

– Mener du at han lyver?

– Ja.

Poraz tror ikke al-Hamdan var ombord som journalist.

– Vi ser dessverre ofte at journalister krysser linjen fra journalistikk og blir aktivister, sier Poraz.

LES OGSÅ: Gaza i fjor, porno i år

– Greit å arrestere

– Men er det greit å arrestere journalister?

– Ja, når de bryter loven. Båten­ journalisten var ombord i ville krysse blokaden. En FN-
rapport fra 2011 viste at blokaden er lovlig i henhold til folkeretten. Å bryte den ville derfor være å bryte internasjonal lov.

– De hadde vel ikke brutt 
blokaden da båten ble stanset?

– Nei, men de skulle det. De hadde ikke humanitære formål, men politiske. Dersom de 
krysset grensen, ville det skadet­ Israel og situasjonen for sivilbefolkningen­ på Gaza, sier Dan Poraz.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter