Nyheter

Anklager abortmotstandere for sokkekupp

Menneskeverd fikk stor respons på sin sokkekampanje for å markere Den internasjonale Downs-dagen. Kampanjen gjorde lederen i Norsk Nettverk For Down Syndrom paff.

Gjennom kampanjen «Rockesokk» oppfordret organisasjonen Menneskeverd folk til å gå med to ulike sokker på den internasjonale dagen for Downs syndrom – tirsdag 21. mars – for å vise at alle er forskjellige og for å fremelske mangfold.

– Først og fremst har reaksjonene på kampanjen vært overveldende positive. Vi har fått hele Norge til å gå med ulike sokker, og det er vi kjempefornøyde med, sier informasjonsansvarlig i Menneskeverd, Maria Victoria Kjølstad Aanje.

Men kampanjen har også fått negative reaksjoner. På sin blogg hevder Linn W. Rosenborg at Menneskeverd har «kuppet» dagen fra organisasjoner som Norsk Nettverk For Down Syndrom (NNDS).

– En av våre kjernesaker

Dagbladet har snakket med styreleder Camilla Schreiber i Norsk Nettverk For Down Syndrom, som arrangerte sokkekampanjen «Ulik» samme dag som «Rockesokk». Schreiber sier hun ble «litt paff» da hun oppdaget Menneskeverds kampanje.

– Det er jo litt artig at Menneskeverd er på banen når det er vi som er organisasjonen for Downs syndrom, sier hun.

Aanje i Menneskeverd mener kritikken fra Linn W. Rosenborg er uberettiget og har svart på kritikken i et blogginnlegg. Hun sier hun nå har vært i kontakt med ledelsen i NNDS.

– Denne saken er en av våre tre kjernesaker i Menneskeverd, og da er det helt naturlig for oss som organisasjon å lage en kampanje, sier hun til KPK.

Trussel om foster i posten

Blogginnlegget fra Linn W. Rosenborg førte til at mange engasjerte seg på sosiale medier, til dels med sterke utfall mot Menneskeverd. Det er organisasjonens holdning mot abort som har skapt de sterkeste reaksjonene.

– Det finnes dem som har problemer med hva vi som organisasjon står for, at vi er tydelige på at foster også skal ha et rettsvern og jobber for å redusere antall aborter, sier Aanje.

I meldingene som Menneskeverd har mottatt har det blant annet blitt truet med at de skal få tilsendt foster i posten.

– Slike meldinger må vi bare heve oss over. Det blir så lavt at det er det ikke vits å ta tak i engang. Vi velger å si som Michelle Obama: «When they go low, we go high», sier Aanje.

Menneskeverd har også fått Twitter-meldinger om at de er søppel og ufyselige.

– Abort er et betent spørsmål

Aanje forteller at Menneskeverd er klar over at abort er et veldig betent spørsmål.

– Det oppleves alltid kontroversielt å stille spørsmål ved abort og problematisere kvinnens rett. Der er det mange sterke følelser og det vet vi. Det blir litt kritikk, men det håndterer vi, sier hun.

Hun mener organisasjonen har vært tydelige på ikke å blande denne problematikken inn i Rockesokk-kampanjen for mangfold.

– Vi har vært veldig tydelige på at dette utelukkende er en positiv kampanje. Vi har ikke blandet inn NIPT-blodprøver, fosterdiagnostikk eller abort i dette. Vi opplever derfor at denne kritikken ikke er helt riktig. Vi har vært tydelige på at dette kun er en dag for å løfte opp mangfold og ønsker å sette pris på folk som har Downs syndrom.

– Ikke en kristen organisasjon

Rosenborg hevder også på bloggen sin at Menneskeverd er «en kristenkonservativ organisasjon som vil (...) frata homofile deres rett til å gifte seg».

Aanje synes merkelappene som gis er absurde.

– Vi er ikke en kristen organisasjon. Vi bygger på det kristne menneskesynet. Det gjør for øvrig Grunnloven også, sier hun.

Informasjonslederen sier videre at Menneskeverd aldri har ment noe om homofile.

– Det er veldig feil og absurd når vi blir anklaget for dette. Vi mener ikke noe om surrogati eller eggdonasjon engang, eller hvem som er egnet til å bli foreldre, sier hun.

– Konservativ styreleder

Rosenborgs argumentasjon viser til at Svein Granerud er styreleder i Menneskeverd. Han ble også nylig valgt til styreleder for det kristenkonservative nettverket Frimodig Kirke som samler prestene som er imot den nye vigselsliturgien.

– Det må vår styreleder svare for selv. Vi lever i et demokrati der folk kan ha på seg ulike hatter. Vi som organisasjon har aldri frontet dette. Det faller utenfor vårt mandat, sier Aanje.

Viderefører kampanjen

Menneskeverd lar seg ikke skremme av kritikken og hatmeldingene og vil fortsette kampanjen neste år.

– Jeg hadde en god prat med lederen for NNDS i går, og kampanjen vil bli videreført til neste år. Da strekker vi ut en hånd og ønsker å samarbeide med flere organisasjoner som ønsker å løfte opp dagen, sier Aanje.

Hun forteller at blant andre barnehager, skoler, kommuner, byråkrater fra regjeringen, helseministeren, stortingsrepresentanter, bibliotekarer og ballettdansere deltok i Rockesokk-kampanjen.

– Variasjonen har vært stor og det er kjempegøy å se. Vi hadde jo aldri fått så stor oppslutning rundt kampanjen om ikke dette var veldig vellykket. Rockesokk slo veldig bra an og mye bedre an enn jeg noen gang hadde trodd det ville gjøre, sier Aanje.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter