Nyheter

Angriper «kostfadese»

Myndighetenes råd om å spise lite fett og holde kolesterolet lavt, er antagelig den største bommerten i moderne medisinsk historie, sier britisk hjertespesialist.

Organisasjonen Public Health Collaboration la denne uken fram råd om hva man bør spise for å holde seg frisk og unngå overvekt. Den gir de britiske helsemyndighetene kritikk for kostholdsrådene de siste 30-40-årene, som den mener har hatt katastrofale følger for folks helse. Rådene om å spise lite fett og sørge for lavt kolesterol kom i 1983 i Storbritannia. Norske myndigheter har gitt de samme rådene.

– Dette er den kanskje største feiltagelsen i moderne medisinsk historie, med katastrofale følger for folks helse, sier Aseem Malhotra, hjertespesialist og medlem av Public Health Collaboration, til avisen The Telegraph.

LES OGSÅ: - Bare tull å spise mindre fett

Endre rådene

Malhotra ­mener det haster å endre kostholdsrådene for å snu utviklingen der flere blir overvektige og flere får diabetes type 2. Public Health Collaboration mener at resultatet av rådene om å spise mindre fett, er at befolkningen i stedet spiser mer karbohydrater og junk food. Organisasjonen oppfordrer folk til heller å spise rene varer som kjøtt, fisk og meieriprodukter og andre matvarer med mye fett, som avokado.

I Norge har foreningen Kostholdsreform for bedre helse bedt norske myndigheter endre kostholdsrådene. Tidligere leder for foreningen, Erik Hexeberg, har vært med på å utarbeide foreningens forslag til hva myndig­hetene heller burde råde den norske befolkningen til. Han mener myndighetene henger etter og er lite oppdatert.

– Det er kanskje uttrykk for at man ønsker å skjule gamle feil, og så går man veldig små skritt, sier Hexeberg.

Han viser til at norske myndigheter ikke lenger oppfordrer til å spise mindre fett totalt sett, men mindre mettet fett. Hexeberg mener også at rådet om å spise mindre mettet fett, må skrotes.

– Det er ille når også helseministeren går ut så klart som han gjør med nøkkelhullmerking for at vi skal kutte mettet fett og erstatte det med flerumettet fett. Det øker heller risikoen for helseproblemer og overvekt, mener Hexeberg, og viser til australsk forskning.

Hexeberg driver også Dr. Hexebergs klinikk sammen med ektefellen Sofie Hexeberg.

LES MER: Bacon er sunnere enn sukker

Myndighetenes feil

Kostreform for bedre helse mener at problemene med dagens kostholdsråd særlig er at de undervurderer skadevirkningen av sukker, at rådene anbefaler personer med diabetes 2 å spise mye karbohydrater, og at de advarer mot å spise mat med mettet fett.

Norske myndigheter anbefaler at sukker utgjør toppen ti prosent av energiinntaket. Hexeberg ­mener 10 prosent er mye, og Kostreform advarer om at myndighetene er med på å legitimere et høyt og skadelig sukkerinntak.

Å advare mot å spise mettet fett mener Kostreform det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for, og frykter at mange velger magert og styrer unna kjøtt og fete melkeprodukter, og dermed spiser mer næringsfattig mat. Kostreform er også kritisk til rådet om å spise mer flerumettet fett. Noen fettsyrer fra plantesyrer kan ha ugunstig virkning, mener foreningen, og viser til at det heller kan tyde på at mettet fett har gunstig virkning på helsen. Kostreform anbefaler å spise mindre karbohydrater enn det offentlig anbefalte, og å tilpasse matvanene til den enkelte, fordi ulike individer, sykdommer og tilstander krever ulikt kosthold.

Vurderer fett

Leder for ­Nasjonalt råd for ernæring, Liv Elin Torheim, understreker at rådet har satt ned en egen gruppe som skal se nærmere på forskningen på fett. Hun advarer mot å trekke for raske slutninger.

– Det er så få i den norske ­befolkningen som følger kostrådene, at det blir en feilslutning å tenke at kostrådene gjør at folk er overvektige, sier hun.

Torheim viser også til at myndighetene har justert rådet om å spise mindre fett. Men hun mener at det for noen kan ha negative konsekvenser å spise mye mettet fett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter