Nyheter

Andre saker som diskuteres på Kirkerådsmøtet

Bispevalg, ny kirkeordning og LHBT-utvalg. Dette er noen av sakene som på Kirkerådsmøtet i Tønsberg denne uken.

Ny biskop i Tunsberg. I går kveld ble det avgjort at Jan Otto Myrseth blir ny biskop i Tunsberg bispedømme.

Forslag til kirkeordning på høring. For første gang sender Kirkerådet et fullstendig forslag til ny kirkeordning ut på høring. Høringen skal vare frem til 1. oktober 2018. Biskoper og alle rådsorganer i Den norske kirke, utvalgte offentlige instanser, kirkelige institusjoner og organisasjoner, arbeidslivsorganisasjoner, forsknings- og utdanningsinstitusjoner og enkelte frivillige organisasjoner blir bedt om å uttale seg.

Søndagsåpne butikker. Kirkerådet har sendt inn høringssvar til Kulturdepartementet om søndagsåpne butikker der de uttaler seg kritisk til all liberalisering av åpningstider. Kirkerådet ønsker heller ikke at butikker på mindre enn 150 kvadratmeter skal kunne holde åpent på hverken andre påskedag eller andre pinsedag. De vil også ha stengte butikker på skjærtorsdag.

Palliasjon til syke og døende. Kirkerådet etterlyser tilrettelegging for åndelige, eksistensielle og religiøse behov i behandlingen av døende mennesker.

Rekruttering. Kirkerådet diskuterer og orienterer om rekrutteringstiltak til kirkelige stillinger. Kirkerådet satte i gang et omfattende rekrutteringsprosjekt i 2017, med særlig tanke på presterekruttering. Det rapporteres om økte søkertall på profesjonsstudium i teologi.

Vigslingsrevisjon. På bakgrunn av en vurdering av Nemd for gudstjenesteliv, anbefaler Kirkerådet en gjennomgang av liturgien for vigsling til kirkelig tjeneste, og av liturgien for kirkebygg.

LHBT-gruppe. En arbeidsgruppe nedsatt av bispemøtet leverte våren 2018 en rapport om arbeidsmiljø, likestilling og LHBT-kompetanse i Den norske kirke. Arbeidsgruppen foreslår å gjennomføre en arbeidslivsundersøkelse om LHBT, å «etablere et permanent LHBT-utvalg i den sentralkirkelige strukturen», å «utvikle et kompetansehevende kurs om LHBT for kirkelige ansatte» og å «utarbeide en ny strategiplan for likestilling mellom kjønn». Kirkerådet ber sekretariatet igangsette en revisjon av Plan for likestilling mellom kjønn i Den norske kirke 2015-23.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter