Nyheter

‘Andre partier går i Frps felle’

– Frp sier ting som oppfattes som moralsk forkastelig for andre partier. De tvinges til å reagere, men de går i Frps felle, sier professor om Frps stadige kontroversielle utspill.

Gårsdagens politiske debatt ble nok en gang dominert av et kontroversielt Frp-utspill: Sylvi Listhaug (Frp) og partileder Siv Jensen gikk begge ut og sa at de er villige til å sette menneskerettighetene til asylsøkere til side av sikkerhetshensyn. Konkret var det snakk om å bruke lukkede asylmottak og å fengsle asylsøkere med usikker identitet.

Både SV, Arbeiderpartiet, KrF og Venstre gikk hardt ut mot forslaget. Rødt-leder Bjørnar Moxnes gikk lengst ved å trekke sammenligninger til kollektiv avstraffelse under nazi-okkupasjonen av Norge. Statsminister Erna Solberg (H) slo fast at dette ikke er regjeringens politikk.

LES MER: Listhaug vil frata oppholdstillatelsen til foreldre som sender barn på koranskole i utlandet

Setter agenda

– Frp prøver å sette agenda ved å si ting mange vil finne moralsk forkastelig og som går utover de akseptable grensene for politikken. På den måten prøver de å generere oppmerksomhet om seg selv, integrering og innvandring, sier Elisabeth Ivarsflaten, professor ved Universitetet i Bergen.

I løpet av de siste ukene med valgkamp har Frp ved flere anledninger dominert nyhetsbildet med sine valgkamputspill (se faktaboks).

LES MER: KrF-Hareide og Frp-Listhaug i tøft oppgjør om kristne verdier

Felle

– Den første uken av august preget Sylvi Listhaug dagsordenen hver eneste dag. Det var en unik politisk markedsføring av Frp, sier valgforsker Svein Erik Tuastad. Han mener det er forbløffende at Frp har klart å markere innvandringssaken i en valgkamp hvor lite skulle tilsi høyt fokus på dette.

Professor Elisabeth Ivarsflaten mener Frp i stor grad lykkes med valgkampstrategien.

– Utspillene er så utrolig kontroversielle at det blir en demokratisk forpliktelse for de andre partiene å reagere. Men samtidig er det en felle, fordi Frp setter agendaen og det blir en debatt på deres premisser, sier Ivarsflaten.

Og skal vi tro meningsmålingene, kan det gå veien for Frp. Ifølge et snitt av de nasjonale meningsmålingene fra nettstedet pollofpolls.no, har Frp løftet seg svakt helt siden mars og frem til august med et snitt på 13,7 prosent. På torsdagens TV2-måling gikk Frp mest frem av alle partier til en oppslutning på 15,4 prosent. Det er like under valgresultatet fra 2013 på 16,3 prosent.

LES MER: Martin Kolberg i strupen på Sylvi Listhaug

Grunnfjell

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener Listhaug har en stor appell når hun snakker om innvandring og integrering.

– Listhaug snakker til grunnfjellet i partiet og bidrar på den måten til å øke lojaliteten blant egne velgere. Samtidig appellerer hun til andre velgere som er enig i Frps restriktive syn på innvandring. Disse finner man både i Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, sier Marthinsen.

Han mener imidlertid at de faktiske politiske forskjellene på innvandring mellom dagens regjering og en eventuell Ap-ledet regjering, vil være små.

– Listhaugs utspill er nok mer retorikk enn politikk. Politikken som hadde blitt ført på feltet, ville nok ikke vært veldig forskjellig dersom Ap hadde styrt i denne perioden. Men for Listhaug og Frp er det et poeng å spisse forskjellene og motsetningene mellom partiene for å skape engasjement. Frp er avhengig av at det er litt fyr på innvandringssaken, og disse utspillene nører opp under det, sier Marthinsen.

LES MER: Kristensosialister: – Listhaug bruker kristne verdier i kulturkrig

Noe svakere

På tross av at Frp har klart å sette dagsorden i valgkampen, ligger ikke partiet an til å nå valgresultatet fra 2013.

– Frp ligger an til et svakere valg enn i 2013. Samtidig så nok mange for seg at partiet skulle ligget lavere på grunn av regjeringsslitasje og skuffede velgere. I lys av dette holder Frp et ganske bra nivå, sier Marthinsen.

Han understreker samtidig at oppslutningen om partiet har svingt i løpet av regjeringsperioden. Frp gjorde et katastrofalt kommunevalg med en oppslutning på 9,5 prosent. Marthinsen mener at partiet i stor grad «ble reddet av» flyktningkrisen og en etterspørsel blant velgerne etter mer restriktiv flyktningpolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter