Nyheter

Andelen ikke-­troende raser

Ikke-religiøse «stjeler» flest fra andre religioner, likevel blir de en stadig ­mindre del av jordens befolkning. Grunn: De føder for få barn.

Antallet ikke-religiøse i verden vil vokse med rundt 37 millioner mennesker de neste 45 årene, ­viser en fersk befolkningsundersøkelse fra Pew Research Center.

Men det er bare småtterier i forhold til veksten hos gruppene som har en tro. Den muslimske befolkningen er ventet å vokse med 1,2 milliarder i samme tidsrom.

For de som regnes som kristne, vil befolkningsøkningen være på 778 millioner.

1 av 3 er kristne

Med andre ord utgjør ikke-troende en stadig mindre andel av jordens befolkning.

Mens 1 av 6 er ikke-religiøs i 2015, vil bare 1 av 8 være det i 2060.

Om lag 1 av 3 er kristne i dag, og andelen kristne vil ligge omtrent her i overskuelig framtid.

For muslimene er det annerledes: De vil utgjøre en stadig større del av jordens befolkning. I dag er 1 av 4 verdensborgere muslimer, mens 1 av 3 vil være muslimer i 2060.

Islams utbredelse vil dermed være jevnstor med den kristne i 2060. Da antar man at vi vil være om lag 9,5 milliarder mennesker på jorden. 3 milliarder vil være kristne og 3 milliarder vil være muslimer.

Pew anslår at antallet islam-tilhengere vil gå forbi antallet kristne i 2070. Så antast det at islams vekst vil avta, de to vil være tilnærmet jevnstore i 2100.

Fra kristendom til ikke-tro

Ser man kun på konvertering, har kristendommen «mistet» 9 millioner til ­andre trosgrupper de siste fem årene. De ikke-troende økte med 8 millioner. De neste fem årene vil trenden fortsette: Kristendommen vil miste om lag 8 millioner, de fleste av disse ender opp som ikke-troende.

Men trosskifte vil kun stå for en bitteliten del av størrelsesendringene mellom trosgruppene, tror Pew. Tall for de siste fem årene viser at konvertering sto for mindre enn 0,5 prosent av ­islams vekst på 152 millioner. Konverteringene overskygges nemlig totalt av den viktigste faktoren: Fødsel og død.

Ateistene er eldst

De ikke-troende er i snitt eldre enn de troende. Det betyr at de både er nærmere døden og føder færre barn enn de som har en tro.

Både i Kina og i Vesten, der de fleste ikke-troende befinner seg, er fødselsraten for denne gruppen lavere enn 2,1 barn per kvinne – det som regnes som nødvendig for å opprettholde befolkningen.

Samtidig er fødselsraten i områder som har mange muslimer og kristne, som Midtøsten og Afrika, langt over dette nivået.

Muslimer sør for Sahara føder i snitt over fem barn per kvinne. På verdensbasis er tallet 2,9 for muslimene. For kristne er tallet 4,3 i Afrika sør for Sahara, mens det på verdensbasis er 2,6.

Jøder og hinduer er de eneste andre gruppene som har en fødselsrate som er høyere enn 2,1

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter