Nyheter

Anbefaler prost å gå

Eksperter som har gjennomgått overgrepssaker i østerriksk klosterstift, mener det er best at prosten der trekker seg.

Bilde 1 av 2

Fornektelse og fortielse har preget håndteringen av overgrep som en av klosterets korherrer skal ha begått, og der den første saken som ble kjent, gjaldt en ministrant i 1993. Dette skriver det østerrikske nettmagasinet Addendum. Magasinet driver med undersøkende journalistikk og har fått tilgang på undersøkelser som en ekspertgruppe har gjort.

Ifølge Addendum mener granskingsgruppen at prosten i stiftet Klosterneuborg, Bernhard Backovsky, bør trekke seg som prost.

Biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig, tilhørte klosteret Klosterneuburg fra 1991 til han ble biskop i Oslo i 2005. Eidsvig var novisemester i klosteret fra 1996. Han overtok etter Bernard Backovsky som var novisemester fram til 1996, og som deretter ble prost.

Eidsvig ønsker ikke å kommentere det Addendum skriver, og viser til at han ikke har detaljkunnskap om saken.

LES MER: Lave forventninger til overgrepskonferanse

Nye anklager

Som novisemester hadde Backovsky ansvar for personen overgrepssakene gjelder og som Addendum beskriver som pedofil. Ifølge Addendum ble personen utvist fra ordenen og forlot klosteret, men saken ble ikke håndtert på en måte som hindret den overgrepsanklagede fra å begå nye overgrep. Han fikk ifølge Addendum nye stillinger i kirken og ble senere tiltalt og dømt for overgrep i Tyskland.

LES MER: Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere

En start

Klosterneuburg stift har til Addendum svart at stiftet ikke tolker det ekspertgruppen har sagt som en anbefaling om at prosten går av. En av de fire ekspertene som har gransket stiftet, Kurt Scholz, sier til Addendum at gruppen har formulert seg forsiktig for at man ved en fratredelse skal kunne beholde ansikt.

Gjennom stiftets pressetjeneste sier Backovsky ifølge Addendum at han mener det blir feil å trekke seg fra den plikten og det ansvaret han har for å følge opp ekspertgruppens anbefalinger.

I en kommentar skriver Addendum at avdekking og dokumentasjon av overgrepssaker så langt bare er i startgropen i Østerrike. 2.000 ofre for psykisk, fysisk og seksuell vold skal ifølge Addendum ha fått utbetalt en form for kompensasjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter