Religion

Anbefaler kirkeskatt i Norge

Dansk forsker vil gjøre Den norske kirke om til en betalingskirke etter modell fra Danmark og Sverige – selv om det trolig vil gi medlemsras.

Den danske forskeren Sidsel Kjems fra Universitetet i København sammenligner i doktorgraden sin hvordan de nordiske majoritetskirkene finansieres.

For tiden er den norske regjering i gang med å utarbeide et nytt forslag til finansieringssystem for tros- og livssynssamfunn, blant annet som følge av at Den norske kirke er i ferd med å bli skilt fra staten. Målet er å komme fram til et betalingssystem som kan sikre likebehandling for tros- og livssynssamfunn.

I dag dekkes Den norske kirkes kostnader ved at staten gir penger direkte gjennom stats- og kommunebudsjettene, uten å ta hensyn til medlemstall. Deretter får andre tros- og livssynssamfunn utbetalt et bestemt beløp per medlem basert på beløpet majoritetskirken får.

LES OGSÅ: Klart oppdrag til «fri kirke»

Prinsipp om likebehandling

– Jeg tror kirkeskattmodellen er den beste for Den norske kirke forutsatt at man skal gå over til en medlemsbetinget bevilgning, slår Sidsel Kjems fast overfor fritanke.no Hun er økonom og understreker at hun vurderer det ut fra et kost-nytte-perspektiv.

Majoritetskirkene i Sverige, Danmark og Finland har det beste systemet økonomisk, har hun kommet fram til i sine undersøkelser. Der betaler medlemmene om lag 1 prosent av egen inntekt i kirkeskatt. Pengene kreves inn over skatteseddelen, og de som ikke ønsker å være medlemmer slipper å betale. Det gjør at folk vil spare tusenvis av kroner på å melde seg ut av kirken.

Kan bli flere utmeldinger

Svenska kyrkan har hatt en kirkeskatt-ordning i mange tiår, men det var først i år 2000, da staten og kirken skilte lag, at de synliggjorde medlemskontingenten på hver enkelts skatteseddel. Det har bidratt til medlemsras. Sidsel Kjems er ikke i tvil om at det samme vil skje i Norge også dersom vi tar etter vår «søta bror». Basert på erfaring fra våre naboland tror forskeren likevel ikke at flere enn 10 prosent av befolkningen vil melde seg ut, noe som i så fall vil føre til at Den norske kirkes medlemstall stabiliserer seg rundt 65 prosent.

– I Danmark er fortsatt 77 prosent av landets innbyggere medlemmer av Folkekirken, til tross for at hvert eneste medlem kan spare tusenvis av kroner i året på å melde seg ut, sier Kjems til fritanke.no.

LES OGSÅ: Dette kan bli den nye kirketoppen

Dedikerte medlemmer

Bonusen er da at de gjenværende medlemmene vil synes kirken er verdt å betale for. Selv om det blir færre medlemmer, tror Kjems at Den norske kirke vil stå økonomisk sterkere md en slik ny ordning. Hun peker på at inntekten til kirken vil øke i takt med folks inntekt.

– Den reelle lønnsøkningen og kjøpekraftsøkningen er mye større enn prisveksten.

Pål Ketil Botvar i Kifo (Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning) synes beregningene som viser at Den norske kirke kan tjene på en egen kirkeskatt som følger inntektsutviklingen i samfunnet, er interessante.

– Det er nok riktig at et system med kirkeskatt er mer forutsigbart enn dagens ordning og kanskje vil gi kirken større legitimitet, men det er mye usikkerhet knyttet til hvor mange som vil melde seg ut hvis de kan spare tusen kroner eller mer, sier Botvar.

LES OGSÅ: Kristen-Norge støtter kirkens kritikk av Listhaug

– Vanskelig å vite på forhånd

Han påpeker at om lag 20 prosent av medlemmene oppgir at de ikke kjenner noen tilhørighet til Den norske kirke.

– Hvis disse melder seg ut, vil medlemstallet komme under 60 prosent av befolkningen. Utmeldinger fra Svenska kyrkan peker i liknende retning, sier Botvar.

Sidsel Kjems erkjenner at det er vanskelig å vite på forhånd om Den norske kirke vil lykkes med å gjøre som søsterkirkene i nabolandene.

– Vi har ingen eksempler på land som har innført slike ordninger i moderne tid. Kanskje vil protestene og medlemsnedgangen bli så stor at kirken vil komme dårligere ut enn i dagens modell på sikt? Jeg vet ikke, sier hun til fritanke.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion