Nyheter

Ampert på KrF-grasrota i sør og vest

Frustrasjonen over KrF sentralt øker blant tillitsfolk som vil beholde Erna Solberg som statsminister. – Støre er jo ikke Ap, advarer profil.

I kjernefylket Rogaland sender sentrale KrF-ordførere og samtlige vararepresentanter til Stortinget varsko til dagens partiledelse mot å gå til venstre. Samtidig mobiliserer sentrumsorienterte mot å gå inn i Solberg-regjeringen.

Fronter spisses foran fredagens landsstyremøte, som starter KrFs nye samarbeidsprosess. Men i lang tid har konservativ irritasjon over KrF-toppers prosesser økt.

– For å vurdere venstresiden burde det i det minste vært en konsekvensrunde i forkant med tanke på KrFs kjernesaker, historie og grunnsyn. Nå er det derimot synsing, følelser og uklarhet og samkjørte utspill som kommer, sier Geir S. Toskedal, eks-stortingsrepresentant fra Rogaland.

LES OGSÅ: Vil Hareide gå som KrF-leder om han blir nedstemt?

Nervøst og ampert

Spesielt i Rogaland og Vest-Agder øker nå trykket fra tillitsfolk som er redd sentral strategi om å teste ut venstresiden vil gi velgerras.

Flere nøkkelpolitikere tegner i bakgrunnssamtaler med Vårt Land et nervøst og til dels ampert bilde av situasjonen. Lokale galluper om dramatisk nedgang i storbyene Kristiansand, Stavanger og Bergen – samt på fylkesplan i Rogaland og Agder – har forsterket uroen.

Bakgrunnstall som nettstedet pollofpolls.no nylig har publisert, viser at lekkasjene i stor grad går rett til partiet Høyre.

«Sterke følelser her»

Toskedal anser et sidebytte som risikosport overfor velgere:

– Jonas Gahr Støre er ikke Arbeiderpartiet, poengterer han og viser til at Aps program og øvrig politikersammensetning også teller.

Varskoet gjelder «hele den røde situasjonen». I det ligger det at også SV får innflytelse. Han etterlyser en grundig grasrotdebatt om samarbeidsvalget, slik man hadde om bekjennelsesparagrafen.

– Men jeg har ikke hørt noe om en slik debatt nå. Utspillene går bare den ene veien og er mer eller mindre samkjørt. Derfor rører det seg sterke følelser på grasrota nå, sier Toskedal

Han er nå en av toppkandidatene ved fylkestingsvalget i Rogaland. I fjor mistet han stortingsplassen. Han gir uklar regjeringskurs skylden.

LES OGSÅ: Derfor ber veteranen om at KrF tester ut Ap/sentrum

Topptungt

Hareides ferske bok har økt temperaturen i debatten. Toskedal og de tre neste vararepresentantene til Stortinget fra fylket sendte i går brev til Knut Arild Hareide og ledertrioen:

«I forbindelse med Hareides bok har det de siste dagene blitt skapt et inntrykk av at sentrale tillitsvalgte forbereder partiet for et sidebytte til venstresiden. Dette vil vi sterkt advare mot. Tvert imot bør partiet, som et sentrumsparti, bekrefte fortsatt samarbeid med høyresiden, og gjerne innlede forhandlinger med Solberg-regjeringen».

Utspillskamp

Dagen i forveien hadde også motpoler mobilisert og havnet i utspillskamp:

KrFs ordførere i kjernefylket og en del av partiets varaordførere publiserte opprop om at et linjeskifte for KrF vil «skape stor uro blant medlemmer og velgere».

En gruppe på 24 sentrumsorienterte politikere med bakgrunn fra Rogaland appellerer motsatt: Hold fast på blokkuavhengigheten og ikke følg Venstre inn i Solberg-regjeringen. De vil gi KrF-lederen handlingsrom til å sondere muligheter til venstre. Blant undertegnerne er lederen av Stavanger KrF, Inge Takle Mestad, og tidligere stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal.

Flere kilder forklarer at også familietalsmannens likekjønnede vielse av KrFs kommunikasjonssjef har økt skepsisen mot sentralledelsen i KrF. Å gi etter for samarbeid til venstre, sitter dermed enda lenger inne blant konservative tillitsfolk.

LES OGSÅ: Så utro er KrFs velgere på høyre flanke

Under press

En av KrF fremste lokalpolitikere på Sør- og Vestlandet, varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand, opplyser at trykket for fortsatt ikke-sosialistisk kurs nå er svært sterkt.

– Om vi skulle bidra til å kaste Erna Solberg, vil det i veldig, veldig liten grad bli forstått blant velgerne i sør. Da tror jeg oppslutningen i KrF blir halvert, sier Kristiansen.

Han ber innstendig partiets organer om å lytte til de områdene der partiet står sterkt og stemmene på landsplan kommer fra.

– Eksempelvis bidrar Vest-Agder med klart mer stemmer enn de tre nordligste fylkene til sammen, sier Kristiansen.

I går satt KrFs ledertrio samlet under press. De forberedte fredagens landsstyremøtet, som kan bli innledningen på dramatiske uker i KrFs historie og hadde ikke anledning til å gi kommentarer.

Syversen

Fra en ganske annen kant av landet reagerer også tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen på hvordan signaler om et linjeskifte drives frem fra det sentrale partiapparatet.

Han holder om dagen avstand til KrFs hverdagspolitikk, men i et Facebook-innlegg skriver han:

«Interessant å se hvordan det fra ulikt hold i partiet nå arbeides strategisk med utspill og planting av «vi har grunn til å erfare»-gobiter til utvalgte politiske kommentatorer...».

Overfor Vårt Land utdyper han Facebook-innlegget:

– Poenget var å antyde at det her er lagt et løp. Jeg synes det er blitt bekreftet de siste dagene, sier Syversen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter