Nyheter

Ampert om dødsgebyr

«Arroganse». «Toppen på frekkhet». Kraftige utfall kom tett i stortingsraid mot Sylvi Listhaugs nye «dødsskatt». Sp lover nye episoder.

– Du er avkledd, lød det plutselig fra justisminister Sylvi Listhaug (Frp) mot Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Sp-sjefen gikk også tøft til verks da han konfronterte Listhaug med Vårt Lands oppslag i forrige uke om justisministerens nye gebyr på hele 1.130 kroner for å få utstedt en skifteattest.

Nyheten i Vårt Land har skapt sterke reaksjoner – og fikk stor spredning i sosiale medier.

– Som å skattlegge døden, sa en opprørt generalsekretær i Senior Norge, Knut Chr. Høvik, til avisen i forrige uke.

LES OGSÅ: Krever gebyr på døden

«Dra inn penger»

For når en ektefelle dør eller andre nære går bort, har det hittil vært gratis å få selve dokumentasjonsbeviset på at noen nære er borte: Skifteattesten.

Men nå har Listhaug, som regjeringens ansvarlige statsråd, sendt på høring et forslag om at attesten skal koste 1.130 kroner i gebyr for de etterlatte. Totalt kan de blågrønne hente inn 40 millioner kroner fra anslagsvis 35.000 attester.

Vedum har i langt tid anklaget Frp for å gi skattekutt til «de som har mest» – og servere nye avgifter til «de mange» i Hverdags-Norge. Det nye gebyret vil i følge Vedum innebære å «dra inn penger fra dem som har mistet en ektefelle».

– Nå er det «de mange» som mister en de er glad i, som må betale mer, sa Vedum.

«Gjennomskuet»

Justisministeren rykket ut i forsvar – og innledet en temperamentsfull forestilling, som inkluderte irettesettelse fra Stortingets president.

Listhaugs versjon er at hun bare oppfyller et vedtak fra et samlet Storting – inkludert Vedum. Dessuten har Vedum stått for større skattlegging selv: Arveavgiften, som de blåblå fjernet så fort de kom til makten i 2013.

– Man har en litt dårlig sak, når man er mot dette gebyret her, mens man selv satt i regjering og hovet inn milliardbeløp på arveavgift, lød det fra Listhaug, som hadde atskillig mer motskyts på lager:

– Når du nå står deg og prøver deg på dette her, er du gjennomskuet for lengst.

LES OGSÅ: Går mot Høyre-ja til eggdonasjon

Snakket til seere

For Listhaug handler ikke gebyret om annet enn å «betale for en tjeneste du får». Dessuten stemte Sp i likhet med hele Stortinget like før jul for en ordlyd i budsjettet som gir henne ryggdekning for å innføre gebyret.

– Sannheten svir. For sannheten er at du ikke hadde noen merknader til dette i budsjettet, sa Listhaug til Vedum.

Den muntlige spørretimen er fortsatt direkteoverført på NRK 2. Listhaug snakket også til seerne da hun imøtegikk Vedum:

– Tror de som sitter hjemme og ser på dette, er såpass kloke at de ser at du er avkledd, at du har en veldig dårlig sak.

«Frekkhet»

Da SVs Kari Elisabeth Kaski også minnet om skattelettelsene til «de rike», syntes Listhaug det var «toppen på frekkhet» fra et parti som «skattla død så kraftig at folk hadde problem med å overta hus og eiendommer som de arvet».

Sp-leder Vedum innbød Listhaug til å snu. Han mener det er stortingsflertall mot at gebyret på skifteattester skal ramme såpass urettferdig.

– I stedet svarer statsråden med arroganse, hevdet han.

LES OGSÅ: Kirken og kvinneaktivister med varsko mot eggdonasjon

Varsler reprise

Etter onsdagens stortingsoppgjør varsler Vedum nye oppgjør:

– Vi vil fremme forslag i Stortinget om å revurdere dette gebyret. Da får regjeringen en sjanse til å tenke seg om.

– Men har dere ikke sovet i timen før budsjettvedtaket?

– Gebyrforslaget lå ikke der som noe eget punkt. Tiltaket var bare omtalt og inkludert i mangfoldige sider med budsjettdokumenter. Det er regjeringen som har ansvaret for saker som sendes på høring.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter