Nyheter

Amnesty vil bli kvitt Saudi-Arabia

Tunge organisasjoner vil kaste Saudi-Arabia ut av FNs menneskerettighetsråd på grunn av krigføring i Jemen.

Både Amnesty International og Human Rights Watch (HRW) krever at Saudi-Arabia må gå ut av FNs menneskerettighetsråd på grunn av krigen i Jemen og undertrykking.

De to organisasjonene har innledet en kampanje overfor FNs hovedforsamling for å suspendere Saudi-Arabia. De anklager kongedømmet for med overlegg å ramme sivile i krigen i Jemen, blant annet ved å bruke klasebomber og ved å stenge havner slik at forsyninger ikke når fram til de sivile.

I 2011 var Libya det første og hittil eneste landet som har blitt suspendert fra rådet.

LES OGSÅ: «De verste eksemplene jeg har sett på religion har vært uorganiserte»

FN snudde

Kravet kommer kort tid etter at den Saudi-ledede militærkoalisjonen havnet på en svarteliste etter en kartlegging av flere hundre barnedødsfall under krigen i Jemen. FN har konkludert med at militærkoalisjonen var ansvarlig for 60 prosent av de 785 barna som ble drept i Jemen fjor

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har fått krass kritikk og er blitt kalt svak etter at han tilsynelatende gav etter for saudiarabiske trusler om å trekke FN-støtte. Etter den saudiske sabelraslingen endret FN sin rapport og fjernet den Saudi-ledede militærkoalisjonen fra svartelisten.

– Saudi-Arabia står bak grusomme overgrep i Jemen, samtidig som de sitter som medlem i FNs menneskerettighetsråd. De har skadet rådets troverdighet gjennom sin truende oppførsel for å unngå å bli stilt til ansvar, sier Philippe Bolopion, visedirektør i HRW.

LES OGSÅ: «Ingenting har påvirket mennesker mer enn mangel på mat»

Mange døde

Saudi-Arabia har siden mars i fjor ledet luftkrigen til støtte for Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi, og kjempet for å ta tilbake hovedstaden Sanaa og store deler av landet fra Houthi-rebeller som vil styrte myndighetene.

Krigen har kostet rundt 6.400 mennesker livet. Mer enn 80 prosent av befolkningen i Jemen har et desperat behov for humanitær hjelp, ifølge FN.

Ifølge HRW har begge sider i konflikten brukt barnesoldater. UNICEF melder at rundt 900 barn ble drept og 1.300 såret under konflikten i fjor.

Saudi-Arabia er ikke eneste land i FNs menneskerettighetsråd med dårlig rulleblad på feltet. Blant de nåværende medlemslandene er både Etiopia, Cuba og Venezuela.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter