Nyheter

Amnesty: Ikke automatisk mot sexkjøpsloven

Norsk Amnesty kan komme til å trosse sin internasjonale organisasjon når sexkjøpsloven skal evalueres her hjemme.

Bilde 1 av 2

Amnesty International mener forbud mot prostitusjon gjør sexarbeidere mer utsatt for vold og diskriminering. På et internasjonalt Amnesty-møte i Dublin tirsdag, vedtok organisasjonen at den skal arbeide for avkriminalisering av alle sider ved samtykkende sexarbeid.

– Sexarbeidere er en av de mest marginaliserte gruppene i verden, og de er ofte i konstant fare for å bli utsatt for diskriminering, vold og misbruk, sier Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty og legger til at å tillate salg og kjøp av seksuelle tjenester bidrar til å styrker menneskerettighetene til sexarbeidere, skriver NTB.

LESE MER: Eksperter mener valueringen av sexkjøpsloven er for dårlig

Her hjemme har vedtaket skapt kraftige reaksjoner. Men Amnesty Norge sier det ikke nødvendigvis vil jobbe for å endre den norske sexkjøpsloven.

– Vi jobber nå med å kartlegge hvordan den norske sexkjøpsloven har påvirket livssituasjonen til de prostituerte. Men det er viktig å si at det ikke er noen automatikk i at Amnesty Norge vil jobbe for å få den norske loven opphevet. Vi må først se hva vår egen gjennomgang av forholdene i Norge viser, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

LES MER: Politiet mener det er viktig å beholde sexkjøpsloven

Geografiske forskjeller

400 delegater fra 70 land var samlet for å diskutere og deretter stemme over forslaget. Hva de norske Amnesty-representantene stemte på møte vil ikke Egenæs fortelle.

– Vi i Amnesty Norge hadde ønsket at den nye linjen skulle vektlegge at forholdene i det enkelte land skulle spille inn på om kriminalisering kunne være greit eller ikke. Slik ble det ikke og vi respekterer vedtaket som er gjort av vårt internasjonale rådsmøte sier Egenæs.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utmeldinger

Flere norske politikere har reagert på Amnesty Internationals nye linje.

– Jeg mener de bommer totalt. Sexkjøpsloven er et viktig virkemiddel for å hjelpe flere ut av menneskehandel og hindre at flere blir rekruttert inn, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), nestleder i justiskomiteen, til VG.

Til samme avis sier, Hårek Elvenes (H), at Amnesty med dette er med på å legitimere prostitusjon, som utgjør en vesentlig del av menneskehandelen som foregår i Europa i dag.

Egenæs mener det er helt feil å si at de legitimerer menneskehandel.

– Vi er ikke mot at hallikvirksomhet er kriminalisert. Men for eksempel den norske hallikparagrafen går på mye mer en utnytting. For eksempel er det straffbart å leie ut leiligheter og hotellrom til prostituerte. Dette mener vi bidrar til brudd på sexarbeidernes rettigheter, blant annet diskriminering og tvangsutkastelserer, sier generalsekretæren.

100 utmeldte

Også blant folket har Amnestys nye linje skapt reaksjoner. Allerede klokken tolv onsdag hadde nesten 100 personer meldt seg ut. Egenæs sier dette er forventet og at de regner med flere kommer til å melde seg ut de nærmeste dagene.

– Dette er en kontroversiell sak og vi vet mange er uenig med oss. Det er helt greit, alle må få si hva de mener. For vår del er det viktigste at vi jobber for å bedre menneskerettighetene til de prostituerte. Mange steder i verden behandles prostituerte forferdelig også av myndighetene. Amnesty er ikke for en legalisering av prostitusjon, men vi er mot kriminalisering når det fører til menneskerettighetsbrudd, sier Egenæs.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter