Nyheter

Landet anklages for massemord, plyndring og voldtekt. Ifølge Amnesty er omfanget av volden ikke kjent, men organisasjonen uttrykker bekymring for tilfeldige overgrep rettet mot rohingyaene.

– Myanmars militære har rettet seg mot sivile rohingyaer i en følelseskald og systematisk voldskampanje. Menn, kvinner, barn, hele familier og hele byer har blitt angrepet og utsatt for overgrep, som en form for kollektiv straff, skriver Rafendi Djamin, sjef for Amnestys virksomhet i Sørøst-Asia og Stillehavet, i en uttalelse. Et angrep mot en politistasjon i begynnelsen av oktober, som rohingya-ekstremister fikk skylden for, skal være årsaken til opptrappingen i voldelighetene.

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, som i praksis styrer landets regjering, kritiseres kraftig av blant andre FN og Malaysia, og nå også Amnesty.

– Selv om det militære er direkte ansvarlig for lovbruddene, har Aung San Suu Kyi mislykkes med å leve opp til sitt politiske og moralske ansvar for å forsøke å stoppe og fordømme det som utspiller seg i delstaten Rakhine, skriver Djamin.