Religion

Amerikanske kristne kjenner seg marginalisert

Halvparten av USAs kristne mener seg misforstått og forfulgt.

I en fersk, amerikansk undersøkelse kommer det frem at de fleste kristne ser på troen og kristendommen som en avgjørende viktig og positiv kraft. Likevel føler mange seg marginalisert og forfulgt i det de opplever som et stadig mer sekularisert og anti-kristelig samfunn.

Ifølge CBN News ble undersøkelsen gjennomført som en del av forarbeidet til David Kinnamans nye bok Good Faith, som utforsker hvordan troende mennesker ser på seg selv og troen sin i dagens kultur.

Undersøkelsen viser at 54 prosent av de spurte føler seg misforstått når de lever ut troen sin i dagens verden, og 52 prosent svarte at de føler seg forfulgt. Dessuten:

• 44 prosent føler seg marginalisert

• 38 prosent føler seg fortiet

• 31 prosent er redde for å si sin mening

• 23 prosent er redde for å dumme seg ut.

Konflikter knyttet til religion i Norge

Ifølge forsker Pål Ketil Botvar i KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, er det ikke gjennomført noen tilsvarende undersøkelse i Norge.

– Men i 2014 gjennomførte KIFO en undersøkelse blant 1000 videregående elever i Oslo-området som viste at 10 prosent opplever at de ofte blir diskriminert på grunn av tro/livssyn, og 22 prosent svarte ofte/noen ganger, sier Botvar til KPK.

Det er særlig muslimer og medlemmer av kristne minoritetsgrupper som opplever dette.

Undersøkelsen fra 2014 viser at nesten halvparten (49 prosent) av ungdommene opplever at det ofte oppstår konflikter mellom ulike livssyn i det norske samfunn. Det er færre som opplever konflikter knyttet til kjønn (26 prosent) eller mellom fattige og rike (27 prosent).

LES OGSÅ: Vi frykter å bli satt i bås når noen spør om religion

Ser positivt på egen rolle

Til tross for følelsene av å være misforstått og marginalisert, viser den amerikanske undersøkelsen at mesteparten av de troende fortsatt ser på kristendommen og troen som en forkjemper for det gode og primært et positivt bidrag til samfunnet.

Hele 98 prosent av de evangeliske kristne i undersøkelsen betegner troen som en forkjemper for det gode. 93 prosent mener de som troende er essensielle for samfunnet.

David Kinnaman, president for The Barna Group og hoveddesigner og analytiker for undersøkelsen, tolker undersøkelsen dit hen at troende er under stort press.

– Det er en felles oppfatning om at kulturen i samfunnet er i ferd med å snu ryggen til religiøs overbevisning. Troende mennesker begynner å føle effekten av denne voksende opposisjonen på konkrete måter, sier han på Barna Groups nettsider.

LES OGSÅ: Flertall tror ikke på Gud

Troens positive rolle

Kinnaman synes likevel ikke situasjonen er helt svart for de religiøse.

– Det er oppmuntrende å se hvor mange kristne som fortsatt føler optimisme om den positive rollen troen kan spille i samfunnet i dag. Derfor er det også naturlig at kristne blir frustrert når de tenker at de har noe som er så bra for verden, men som ender opp med å bli marginalisert.

Krymper troen

Kinnaman ser en tilbøyelighet blant kristne til enten å svare på denne situasjonen ved å tvinge sin tro inn i sekulære rammer eller gjøre troen til noe privat.

– Men å leve med god tro er den sanne veien videre inn i en usikker fremtid. Dette betyr å være Guds folk, som gjennom kraften i den Hellige Ånd som virker i oss, hjelper verden og menneskene i den til å blomstre, avslutter Kinnaman.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion