Nyheter

Amerikanske biskoper uenige om overgrepstiltak

Amerikanske biskoper har svært ulikt syn på hva som må gjøres for å forhindre overgrep i Den katolske kirke.

Denne uken møtes amerikanske biskoper i Den katolske kirke i Baltimore, USA for å diskutere hvilke tiltak som skal gjøres for å hindre nye overgrep, og for å drøfte hvordan kirken skal håndtere begåtte overgrep. Men biskopene er langt fra enige.

En fraksjon, med lekfolkets støtte i ryggen, ønsker å danne en undersøkelseskommisjon som skal gjennomgå biskopenes egen håndtering av overgrepssaker. Det foreslås at kommisjonen skal bestå av ni medlemmer, hvorav seks medlemmer skal være lekfolk.

LES MER: Les om filmen som satt i gang debatten om overgrep i Den katolske kirke i Polen.

Naivt

Mange er skeptiske til forslaget, melder The Washington Post.

– Noen av oss har en god del fiender der ute. Det er mulig at noen anklager blir reist av personer som har andre motiver enn å finne sannheten, sier erkebiskop Alexander Sample fra Portland, Oregon.

Biskop emeritus Donald Trautman, som har ledet et bispedømme der mange alvorlige overgrepsanklager har blitt reist, mener det er naivt å akseptere enhver statlig rapport som avdekker overgrep.

Trautman uttaler videre at han ikke stoler på overgrepsavsløringer fra The Boston Globe eller The Philadelphia Inquirer. Disse to avisene publiserte nylig en felles rapport som hevder å vise hvordan amerikanske biskoper har dekket over overgrep i Den katolske kirke.

LES MER: Reportasje: Hva vet pave Frans egentlig om overgrepene i Den katolske kirke?

Vatikansk innblanding

Tirsdag kveld kompliserte situasjonen seg ytterligere, da Vatikanet ba de amerikanske biskopene om å la være å stemme over noen av forslagene som blir diskutert på konferansen. Årsaken skal være at pave Frans ønsker å gi en samlet respons på overgrepskrisen.

The New York Times hevder imidlertid at utsettelsen er et uttrykk for en årelang maktkamp mellom Vatikanet og Den katolske kirke i USA, der Vatikanet prøver å stagnere endringene amerikanerne er pådrivere for.

Anne Barrett Doyle, som er leder i en interessegruppe for overgrepsofre, sier til The New York Times at hun er skuffet over utviklingen.

– Når Vatikanet intervenerer, blir restriksjonene som legges på kirkens menn svakere, ikke sterkere.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter