Nyheter

Alvorstung om «Mulighetslandet»

Erna Solberg heier frem «Mulighetslandet Norge», men selv har hun egentlig færre muligheter enn før.

ANALYSE: Selv om innlendingen til partiets landsmøte var spunnet rundt nettopp det optimistiske ordet «muligheter», handlet det egentlig mest om farer. Statsministeren var mer alvorstung enn i de siste landsmøtetalene sine.

Her hjemme rammer arbeidsledigheten, og fra verden utenfor møter vi større usikkerhet. Den globale scenen handler om terrorfare, russiske muskeløvelser og flyktningstrømmer.

Alt vil legge bånd på fremtidige budsjetter – og begrenser dermed Solberg og regjeringens muligheter og økonomiske handlingsrom. Høyre-lederen erklærte at hun vil gjøre Norge til «mulighetslandet», men selv er hun tvunget til å ta tøffere valg.

LES OGSÅ: Erna går på en velgersmell

Klappsalver for kuler og krutt

Foran landsmøtet har fylkeslagene ropt etter en milliardsatsing på forsvaret. Solberg møtte dem med at «ulike regjeringer» over lang tid «utviklet et forsvar som ikke er robust nok».

Men Solberg ga ingen målbare løfter om forsvarsløft. Hun snakket like mye om å «prioritere tøft» for å få «reell forsvarsevne». Det var viljesord om å stå «skulder ved skulder» med allierte i Nato som til slutt utløste klappsalvene.

LES OGSÅ: Frp puster Erna i nakken

Seiers-ord på S

I «mulighetslandet» handler det om å være smartere og finne nye muligheter til å skape verdier som kan finansiere velferdsstaten. For å skåne den, må i alle fall en ansvarlig regjeringssjef være gjerrig med løftene.

På et landsmøte noen år tilbake var tre sikre valgvinnende ord på S gjennomgangstema: Skatt – skole – samferdsel. To av S-ene var helt borte fra løftemenyen i gårsdagens tale. Det er neppe tid for å snakke frem kostbar samferdsel og asfalt. Skattekutt kan også være et farlig løfte akkurat nå.

LES OGSÅ: Høyre vil milliard-oppruste forsvaret

Klar med nytt skoleløft

Men S for skole fikk sin plass i går. Solberg lover en avtaker til «kunnskapsløftet» og «lærerløftet». Nyheten var satsing for tidlig innsats i småskolen, slik at færre blir hengende etter. Selv om det er urolige tider ute og hjemme, trenges det fortsatt nære hverdagssaker å vinne valg med.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter