Nyheter

Alt gikk tapt

Flere tusen må bygge opp livene sine på nytt etter alle brannene som herjer California.

– Vi skal ha vårt første barn i desember. Nå har huset vårt og alt vi eier gått opp i røyk, sier Jay Levie.

På lørdag begynte det å brenne i nærheten av huset hans i den lille byen Cobb nord for San Francisco. I løpet av få dager har brannen forkullet 260 kvadratkilometer skog, tilsvarende hele Østmarka i Oslo. På søndag erklærte guvernør Jerry Brown unntakstilstand. Fortsatt sprer brannen seg i flere retninger.

Fugl Føniks

– Vi vil gi datteren vår mellomnavnet Blaze (Flamme). Hun blir vår Føniks, som stiger opp fra asken, sier Jay.

Han var på sykehuset sammen med samboeren Angelica da brannen startet, så de fikk ikke reddet noe som helst ut av huset sitt. Nå bor de i telt på et utendørs messeområde i byen Calistoga, 40 minutter lengre sør. Her har Røde Kors opprettet et evakueringsmottak.

– Det har vært tøft. Vi mistet nettopp alt vi hadde, alle babytingene vi hadde samlet. Men vi er glade og takknemlige for at hundene våre ble reddet. Og for at vi har venner som vil hjelpe oss, sier Angelica, mens hun leter gjennom esker av brukte klær som Røde Kors har samlet inn.

LES OGSÅ: Klimaendringer fyrer opp California

Ikke snobbestrøk

Angelica og Jay Levine bodde i det området som er hardest rammet akkurat nå: Lake County, like nord for vindistriktene Napa og Sonoma. Her har boligprisene og levekostnadene steget mindre enn i områdene lenger sør. Inntektsnivået er lavere. Her bor bønder, kunstnere, brannmenn og sykepleiere.

– Jeg er født og oppvokst der, så det er et sted som betyr mye for meg. Det er en fantastisk blanding av redneck og hippie, og alt imellom, sier Jay Levie.

Ved siden av ham sitter en eldre mann med cowboyhatt og et teppe rundt seg.

– Hvis huset mitt står, vil jeg prøve å fortsette med livet mitt, sier Bill Woitor fra den lille byen Middletown. Nå har brannen tatt halve byen, mens brannmannskapene klarte å redde resten.

Til nå har nesten 20.000 mennesker flyktet fra brannen i Lake County, og hittil har tusen hjem brent ned, ifølge regionavisa The Press Democrat. Ytterligere 9.000 hjem er i fare.

Fortvilet

Naboer som før helgen snakket sammen over gjerdet, møtes nå mellom teltene i evakueringsmottaket for å utveksle informasjon om brannen. Noen holder rundt hverandre og gråter. Hit kommer folk som har mistet alt, og folk som ennå ikke vet om hjemmet fortsatt står.

– Da er det typisk at både barn og voksne sliter med søvnløshet. Noen klarer ikke slutte å gråte. Barn kan ha adferdsvansker, de kan bli veldig klengete. Noen kan begynne å sutte på tommelen igjen, selv om de kanskje ikke har gjort det på ett år, forteller Maryellen Taylor som leder en Røde Kors-gruppe for mental helsehjelp.

Det viktigste er ifølge Taylor å forsikre folk om at reaksjonene deres er naturlige og vanlige. For de aller fleste har livet vendt tilbake til normalen i løpet av et par måneder.

– Vi mennesker er veldig robuste, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter