Nyheter

Alle takket nei – dåpsfestival avlyses

Menighetene i Asker kontaktet foreldrene til 241 udøpte barn, men ingen meldte seg til dåp. Nå er fire av fem dåpsarrangementer i helgen avlyst.

– Selv om det ikke gikk som vi kunne håpet denne gangen, betyr ikke det var vi ikke kommer til å prøve igjen, sier prost i Asker, Berit Øksnes.

Som Vårt Land skrev tidligere denne måneden, ringte Øksnes og en frivillig medarbeider rundt til foreldre til alle prostiets udøpte ett-, to- og treåringer. 241 barn fikk brev med invitasjon til dåpsfestival helgen 17. og 18. september. I ringerunden kom kirken i kontakt med 137 foreldre.

Dåpsfestivalen denne helgen skulle ha inneholdt fem dåpsgudstjenester fordelt på lørdag og søndag, med babyteater og påfølgende dåpsfest og dåpskake. Men det gikk ikke helt som planlagt.

– Vi skal ha dåpsgudstjeneste på Asker museum på søndag. Da skal tre barn døpes, forteller Berit Øksnes.

LES OGSÅ: Mener denne dåpsreklamen minner om Scientologi-bevegelsen

Smått blir stort

Det betyr at de tre planlagte lørdagsgudstjenestene ikke blir gjennomført, og at ettermiddagsgudstjenesten på søndag blir uten dåp.

De tre dåpsbarna er i tillegg under ett år, og Øksnes erkjenner dermed at hverken brevene eller ringerunden til de 241 ett-, to- og treåringene ga resultater.

I Den norske kirke har dåpstallene sunket med omtrent 40 prosent på 40 år. Tall fra 2014 viste at 58,9 prosent av nyfødte barn ble døpt det året, noe som tilsvarte en nedgang på 15,7 prosentpoeng på ti år.

Denne nedadgående trenden har fått Den norske kirke til å prøve nye ting for å hente tilbake spedbarna til døpefonten. Under Kirkemøtet i fjor vår ble Den norske kirkes nasjonale «dåpsløft» lansert. Og et eget magasin, Dåpsløftet, ble sendt ut til alle menigheter.

– Flere i kirken tenker nytt om rekruttering til dåp og dette vises i aksjoner for å intensivere kommunikasjonen med foreldre og en mer fleksibel tilrettelegging for dåp. Eksempler på dette er Aksjon dåp i Stavanger bispedømme, og dåpsfest i flere Oslo-menigheter, het det i heftet.

Etter en rekke kampanjer, reklamer og tiltak som for eksempel drop-in dåp skulle 2015 bli det store dåpsåret. Men fasiten sier at 900 færre barn ble døpt i 2015 enn året før.

LES OGSÅ: «Kirken har seg selv å takke for dåpskrise»

Tradisjon før religion

Forsker ved KIFO – Institutt for Kirke-, religions- og livssynsforskning, Tore Witsø Rafoss, har sett på hva som får noen foreldre til å velge å dåp for sine barn, mens andre ikke gjør det.

– Vi ser at mange vektlegger at dåp er en fin tradisjon, eller at det er noe man er vant til å gjøre i familien. Ser man på det store bildet er tradisjon viktigere enn de religiøse aspektene ved dåpen, sier han.

Han viser også til at de som ikke velger å døpe barna oppgir at tidspunkt eller det rent praktiske har lite å si for valget.

– Det er ikke sikkert nytenkning og innovasjon fra kirkens side er den riktige veien å gå for å få opp dåpstallene, når det er det tradisjonelle dåpsritualet som ser ut til å være det man ønsker seg, sier Rafoss.

LES OGSÅ: – Konfirmanter opplever et enormt pengepress

Ta del i markedet

Førsteamanuensis ved NLA Høgskolen Bergen, Bård Hallesby Norheim, mener derimot det er viktig at kirken tenker nytt.

– Jeg synes det er prisverdig at man prøver nye ting. Og det er viktig å prøve og feile. I en endringsfase slik kirken står i nå, er det nødvendig å tenke nytt, men innenfor det gjenkjennelige.

Han mener Den norske kirke skal strekke seg langt i å nå ut til folk og må ta del i «markedet» på lik linje med andre samfunnsaktører.

– Dåp har blitt et valg. Og det har også blitt et poeng for mange at barna skal få velge selv om de vil døpes eller ikke. Da er det viktig å vise hva dåpen er, også rent teologisk.

– Summen viktigst

Berit Øksnes i Asker tror summen av alle de små tiltakene og engasjementet de skaper på sikt kan gi gode resultater – selv om dåpsfestivalen ikke ble som planlagt.

– Dette handler like mye om å få god kontakt med medlemmene i menigheten. Vi kommer til å fortsette å sende ut invitasjoner til trosopplæring – som utdeling av fireårsboka. Og vi kommer også til å prøve drop in-dåp, sier prosten og fortsetter:

– Og så er det viktig å tenke etter hvorfor vi vil ha flere til dåp, og hvorfor vi vil ha folk til å komme i kirken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter