Nyheter

– Alle avskrev oss, men vi kjempet oss tilbake

Venstre klarte sperregrensen og endte på 4,3 prosent. – Historisk, sier Trine Skei Grande.

Bilde 1 av 5

Ved halv ett-tiden tirsdag morgen erklærte TV2 at Venstre kom over sperregrensen og at borgerlig flertall var sikret. Da stemmer fra Bergen tikket inn landet Venstre på 4,3 prosent.

Partileder Trine Skei Grande ankom Venstres valgvake i halv tolv-tiden til trampeklapp og jubel. Og det var en trassig partileder som strødde superlativer over alle som hadde bidratt i partiets snuoperasjon. Etter krisemålinger tidlig i år, lå partiet og vippet på firetallet – og sperregrensen – i det opptellingen nærmet seg slutten.

Kort tid før midnatt erkjente Jonas Gahr Støre nederlag, og Erna Solberg holdt sin seierstale til Høyre-vaken. NRKs prognose tydet da på at Venstre akkurat havnet over sperregrensen.

– Alle hadde avskrevet oss, det ble kjørt kampanjer mot oss, men vi har kjempet oss tilbake stemme for stemme. Det er behov for et raust, liberalt og grønt parti, sa Grande til øredøvende jubel, og la til:

– Klarer vi sperregrensen, vil det være historisk. Det kan handle om noen få stemmer. Klarer vi det, er det takket være dere. Da kan vi bygge og sytrke organisasjonen videre. Vi er ikke helt i mål ennå, men tusen, tusen takk.

Venstre har vært over og under sperregrensen annen hvert stortingsvalg siden 1993. Med to stortingsvalg på rad over grensen, er mønsteret brutt.

– Hva har du å si til dem som sa at en stemme på Venstre er en stemme på Listhaug, Grande?

– Det ble kjørt mange kampanjer mot oss. Vi hevet oss over det.

– Føles dette allerede som en revansje selv om resultatet ikke er klart?

– Hvis tallene står seg, er svaret ja, sa Grande til Vårt Land.

Hun ville ikke avklare om KrF og Venstre vil stå samlet overfor Høyre og Frp slik de gjorde forrige periode.

Grande tok også et sveip innom Venstres fanesaker i talen sin – skole, gründere, miljø og enkeltindividet i sentrum.

###
Spente Venstre-topper fulgte nøye med på tallene som tikket inn. Foto: Henriette Lien Pedersen

Raja: – Vipper mellom himmel og helvete

Både NRKs og TV2s valgdagstall klokka ni plasserte Venstres på fire prosent – hårfint over sperregrensen. Jubelen brøt løs på Venstres valgvake på Det Norske Teatret da resultatene tikket inn på storskjermene. Men marginene var så små at det var duket for en kveld med neglebiting. Venstre rakk å vippe under sperregrensa og opp igjen på 4,1 før Trine Skei Grandes ankomst.

– Det hadde vært så utrolig deilig om vi klarte å holde oss over sperregrensen to valg på rad, utbrøt Abid Raja da de første tallene tikket inn klokka ni.

– Det står mellom himmel og helvete akkurat nå. Det kan vippe begge veier. Fem til seks mandater er i spill og kan vippe det hele i begge retninger. Så det er positivt at vi er over, men ikke positivt at vi ligger så nærme sperregrensa, fortsatte førstekandidaten for Venstre i Akershus.

Elvestuen: Vippeposisjonen har gitt mobilisering

Nestleder Ola Elvestuen turte ikke helt slippe jubelen løs da de første tallene kom og Venstre såvidt lå over sperregrensen.

– Fire prosent blank er så usikkert at vi må vente og se. Vi visste at utgangspunktet var dårlig og har forsøkt å kjøre en positiv valgkamp, der vi snakket om våre saker: skole, næringsutvikling og miljø. Samtidig måtte vi få fram hvor avgjørende vi er for borgerlig flertall. Prognosene tyder på at vår avgjørende rolle for borgerlig flertall har gitt en tilleggsmobilisering, sa Elvestuen til Vårt land senere på kvelden.

– Har «bestevennstrategien» dere kjørte etter krisemålingene i vår vært avgjørende? Altså fjerne all tvil om at borgerlig flertall gir Solberg-regjering, Frp eller ei.

– Det er ikke noe nytt. Sånn har vi tenkt hele våren gjennom.

De siste målingene har Venstre gradvis krabbet oppover på målingene, men det har vært svært usikkert om det vil holde.

VÅRT LANDS LEDER: «Det må et regjeringsskifte til nå»

Utelukker ikke samarbeidsavtale uten KrF

Venstre-politiker Guri Melby utelukker ikke at partiet nå kan inngå samarbeidsavtale med en Høyre/Frp-regjering – også uten KrF på laget.

– Jeg utelukker ikke det. Jeg tror ikke vi skal knytte vår skjebne til hva andre partier gjør. Våre beslutninger baserer seg på hva vi mener gir best gjennomslag for vår politikk. Vi synes det er fint å ha med KrF som et sentrumsparti, men synes ikke vi skal gjøre oss avhengig av hva de gjør.

Nestleder Ola Elvestuen ønsket derimot ikke å uttale seg om samarbeidsfremtiden uten et endelig resultat da Vårt Land spurte ham. Han gleder seg først og fremst over en solid mobilisering i valgkampen. Venstre har tidligere sagt at de ikke går til valg på en samarbeidsavtale med de blåblå denne gangen.

###
Venstres Guri Melby og førstekandidat for Venstre i Akershus, Abid Q. Raja, på valgvaken. Foto: Henriette Lien Pedersen

Solberg-garanti kan gi historisk valgresultat

– For Venstre som parti betyr det ekstremt mye om vi kommer over sperregrensen. Selv om dette ikke vil være et superresultat, er det historisk om vi greier å komme over sperregrensen to stortingsvalg på rad. Da kan vi beholde de dyktige folkene vi har, og får noe å bygge på for å bli et større parti på sikt, sa Guri Melby.

Etter krisemålinger i vår garantere Venstre likevel at de vil sikre borgerlig regjering ved borgerlig flertall – også med Frp. Dette har blitt kjent som «bestevennstrategien».

 Var det avgjørende for at det ser lysere ut for dere enn det først gjorde, Melby?

– Jeg tror nok den har hjulpet oss opp på firetallet. Vi har kjempet for fortsatt borgerlig flertall og for å komme over sperregrensa. Greier vi begge, er det en stor seier.

– KrF utelukket derimot formalisert samarbeid med Frp i regjering, og holdt døra på gløtt for Ap?

– Jeg tror ikke det har vært heldig for dem. De har sunket i det siste. Vi har mobilisert bra på å være tydelige på Erna.

LES OGSÅ: Venstre-leder Trine Skei Grande vil ha en ny, nøytral livssynspolitikk

Gjorde narr av debatten om norske verdier

Mens Venstre-politikerne ventet på det endelige valgresultatet, benyttet Abid Raja muligheten til å harselere med debatten om norske verdier som preget opptakten til valgkampen:

– Debatten om norske verdier var en tullegreie. Brunost er ikke en norsk verdi. Det er derimot stemmerett, at homofile får være sammen og får lov til å gifte seg. Norske verdier er at vi tilpasser oss i tidene. Vi har klart å stå i den debatten. Det er ikke hudfarge, etnisitet eller religion som avgjør om du kan være en del av Norge, så lenge man kjemper for fellesskapet vårt, sa listetoppen fra Akershus

– Gang på gang har dere fått høre at en stemme på Venstre er en stemme på Listhaug. Dere har stått rakrygget på moderat, fremtidsrettet og liberal politikk, roste Raja dessuten ungdomspartiet, som gjorde et historisk godt skolevalg i år.

Raja har tidligere tatt til orde for at Venstre bør kunne samarbeide både med venstre- og høyresiden.

– Er det derimot bestevennstrategien som har løftet dere nå? Er du bekvem med at dere legger dere så tett opp mot Fro samarbeidsmessig?

– Det var en nødvendig justering. Partiet har fattet et tydelig vedtak. Så får vi gjøre opp regnskap når vi vet hva valgresultatet blir.

– Hva skjer hvis Venstre likevel havner under sperregrensen?

– Jeg vil ikke uttale meg om sånt før vi vet resultatet.

LES OGSÅ: Taktiske velgere drar Venstre begge veier

Dørum: – Et småparti kan ikke krangle med alle

Partinestor Odd Einar Dørum mener valgkampen har vært ekstraordinært jevn:

– Vi har vel aldri hatt et valg med så mange spenninger og usikkerheter og jevne løp siden sperregrenseordningen kom i 1989. Det gjelder både de to regjeringsalternativene, men også sperregrensen for flere partier – inkludert Venstre. Hvis ikke Venstre kommer over sperregrensen, så tror jeg ikke Erna Solberg fortsetter som statsminister, sa han til Vårt Land da valgvaken åpnet mandag kveld.

Dørum mener i likhet med Melby at bestevennstrategien og Solberg-garantien i så fall skal ha mye av æren dersom Venstre bryter det historiske mønsteret og kommer over sperregrensen for andre stortingsvalg på rad.

– Uavhengig av hva som er rettferdig eller ikke, så oppfattes vi som et parti som krangler med alle. Et mindre parti kan ikke krangle med alle. Så bestevennstrategien handler ikke om annet enn å velge ett svar på samarbeidsspørsmålet, gjøre det så tydelig at vi vil ha Erna Solberg, slik at ikke spillet overskygger hva vi faktisk har fått til i samarbeidet og hva vi vil få til neste periode, sier Dørum.

Han har vært med på valg siden 1977, da han ble valgt inn på Stortinget først gang. Da gikk opptellingen saktere. Først var det borgerlig flertall, dagen etter rødt flertall da man fant 50 glemte SV-stemmer i Nordland.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter