Politikk

– Aldri opplevd en så hatsk tone i narkotikapolitikken som nå

Denne uken taler norske Dag Endal til FN om ruspolitikk.

Dag Endal er en av seks fra verdens frivillige organisasjoner som får snakke fra FNs talerstol på generalforsamlingen denne uken. Prosjektlederen i FORUT jobber til daglig med rus og utvikling i Asia og Afrika.

Han stiller godt forberedt:

– Vi har jobber så lenge med talen at jeg er trygg på det jeg skal si. Men jeg skjelver nok litt i buksa når jeg går på den talerstolen.

– FN er mange møter og mye prat

– Du skal snakke om narkotikapolitikk. Kan vi få en smakebit?

– Vi vil ha handling, ikke ord. Som vanlig i FN blir det mange møter med forferdelig mye prat. Mange vil overbevise om at vi har prøvd alt i narkotikapolitikken, og ingenting virker. Men det er ikke sant. Mye virker, men lite er gjort.

– Hvorfor er det slik?

– Mange land er fattige og har ikke ressurser til å drive narkotikapolitikk. Dermed bruker land politi og straff for å løse problemene knyttet til rus. Men det betyr ikke at alt er prøvd, og ingenting nytter.

BERIT AALBORG: «Frihet til» har fått langt mer plass enn «frihet fra» i norsk narkotikadebatt

– Heroinbehandling og tunge tiltak er mer «juicy»

– Hva er det som nytter?

– Den gode, gamle oppskriften; fritidstilbud til barn og ungdom. Engasjere lokalsamfunn. På 80-tallet ble foreldre stilt på sidelinjen, men i dag vet vi at foreldre som engasjerer seg i miljøet til ungene – både egne og andres er et av de beste verktøyene mot narkotika. Det er mer humant og kostnadseffektivt å ta tak i folks rusproblemer før de ender opp på Plata. Men dette sees på som gammelt og kjedelig – heroinbehandling og tunge tiltak er mer «juicy» og får ofte mer plass i diskusjoner.

– Hva skjer bak kulissene i FN?

– Det er ofte en haug med møter og dokumenter. For folk utenfra kan det virke uforståelig. Men kompromisser må til med land som Russland, USA, Singapore og Zambia i samme sal. Det er tross alt alternativet til krig og da er det ikke så dumt.

VERDIDEBATT: «Jeg kommer til å få sparken som russ»

Mener norsk narkodebatt har en «usannsynlig hatsk tone»

I norsk narkotikadebatt er det derimot lite kompromissvilje å spore, skal vi tro Endal:

– I narkotikadebatten er det en usannsynlig hatsk tone. Det gjelder andre områder også. Som innvandring og likestilling. Hadde jeg vært nærtagende kunne det ødelagt mye. Men jeg har aldri opplevd en så hatsk tone i narkotikapolitikken som det er nå.

– Hva skyldes det?

– Det er åpenbart mye følelser, skuffelser og sinne knyttet til disse spørsmålene. Og så er det generell mangel på folkeskikk på nett og i kommentarfelt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk