Verden

Aktivist-prest truet på livet

Protestene fortsetter i Honduras etter påstått juks da omstridt president nylig ble gjenvalgt. Den samfunnskritiske jesuittpresten og Raftopris-vinneren Fader Melo trues på livet.

I helgen demonstrerte tusenvis av mennesker i gatene i San Pedro Sula, den nest største byen i Honduras. De krever at den gjenvalgte presidenten skal gå av, og at det blir arrangert omvalg.

– Det er svært lite sannsynlig at opposisjonen får gjenomslag, ikke minst fordi Washington har anerkjent resultatet og åpenbart bestemt seg for å beholde Juan Orlando Hernandez i presidentstolen, sier professor Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo.

Nær alliert med USA

USA støtter Honduras med massiv bistand og militærhjelp, både for å motarbeide narkotikatrafikk og hindre ukontrollert migrasjon til USA. Bull mener USA gjennom å anerkjenne valget, undergraver den demokrati- og rettighetsorienterte politikken de har vektlagt i Latin-Amerika de siste årene.

Landets høyreorienterte president Hernandez vant valget 26. november i fjor med liten margin. Da hadde han først skaffet seg omstridt unntak fra grunnlovsbestemmelsen om at presidenten bare kan sitte én periode.

Da halvparten av stemmene var talt opp, ledet opposisjonskandidaten Salvador Nasralla med fem prosentpoeng. Så annonserte valgdomstolen sammenbrudd i datasystemet, og noen dager senere ble den sittende presidenten erklært som valgvinner.

Mye tyder på valgjuks

– Uregelmessighetene er så mange at mistankene om valgjuks er høyst berettiget, selv om det er vanskelig å bevise. Både EU og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har rapportert om uregelmessigheter, sier Benedicte Bull.

Honduras med sine rundt ni millioner innbyggere har enorme forskjeller og en fattigdomsrate på 65 prosent, skyhøyt over de fleste land i regionen. Flere enn fire av ti regnes som ekstremt fattige.

Blant dem som har engasjert seg sterkt mot den sosiale urettferdigheten, er jesuittpresten Ismael Moreno Coto, bedre kjent som Fader Melo. Han fikk i 2015 Raftoprisen for sitt modige arbeid, og er nå sammen med åtte andre ledende regionale aktivister truet på livet for sin myndighetskritiske rolle.

Demonstranter teipet søndag kors på en vegg utenfor sentralbanken i Tegucigalpa, for å markere de mange dødsofrene under de politiske protestene etter presidentvalget.

Drap og alvorlige trusler

– Det er all grunn til å ta drapstruslene mot Fader Melo alvorlig, slik drapet på den profilerte urfolksaktivisten Berta Caceres i mars 2016 tydelig demonstrerte. Også flere andre forkjempere for miljø og menneskerettigheter i Honduras er drept de siste årene, sier Bull.

Hun beskriver Fader Melo som en viktig og modig stemme, som blant annet har grunnlagt den populære radiostasjonen Radio Progreso og en sosialt progressiv tenketank. I 2014 ble markedssjefen i tenketanken drept.

– Nå beskyldes Fader Melo og åtte andre for tilknytning til organisert kriminalitet, i det som trolig er en svertekampanje for å svekke deres legitimitet i befolkningen. Det kan fort utløse voldsangrep mot dem, frykter Bull.

Norsk Folkehjelp støtter

Norsk Folkehjelp har gitt ekstra midler til Radio Progreso etter at deres radiosender ble rasert før jul.

– En koordinator for en annen av våre partnere måtte før jul gå under jorden som følge av drapstrusler. Representanter i samtlige av våre sju partnerorganisasjoner er blitt utsatt for vold, sier Mona Wærnes i Norsk Folkehjelp.

Over 30 drept i urolighetene

Ifølge opposisjonen har over 30 mennesker mistet livet i sammenstøt siden valget. Kriminelle har infiltrert gateprotestene, butikker er plyndret og hundrevis er arrestert.

Opposisjonsleder Salvador Nasralla krever valgseieren og varsler daglige demonstrasjoner framover. Han vil holde sin egen symbolske innsettelsesseremoni samme dag som Hernandez skal tas i ed for en ny periode 27. januar.

– Nasralla framstår ikke nødvendigvis som noen redningsmann for Honduras, men er trolig offer for valgjuks, i et land med lange tradisjoner for at rettsstat og demokrati blir manipulert i elitenes interesse, sier professor Benedicte Bull.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden