Politikk

Agder-nestleder Irene Solli urolig for KrFs politiske profil

Kjell Ingolf Ropstad ble konfrontert med spørsmål om KrF fortsatt er et sentrumsparti på landsstyremøte etter valget. – Det er vi, forsikrer partilederen.

20. september, en drøy uke etter lokalvalget, var KrFs landsstyre samlet til møte i Oslo.

Bak lukkede dører skal Kjell Ingolf Ropstad ha blitt spurt om KrF fortsatt er et sentrumsparti. Agder-nestleder Irene Solli skal ikke ha opplevd at hun fikk forsikringene hun ønsket seg fra partilederen.

Det erfarer Vårt Land fra flere hold i KrFs landsstyre.

– Ropstad svarte ikke konkret på spørsmålet

Solli bekrefter på spørsmål fra Vårt Land at hun «har stilt det spørsmålet».

– Han svarte ikke konkret på spørsmålet, sier hun.

Verken Solli eller Ropstad ønsker å fortelle akkurat hva han sa. Partilederen forsikrer overfor Vårt Land at «KrF er et sentrumsparti, som jobber for vår kristendemokratiske politikk».

– Jeg har ingen intensjon om å trekke partiet til høyre eller venstre, skriver han per e-post.

Men det springende punktet er: Hvorfor følte Irene Solli behov for å stille spørsmålet?

– Jeg ønsket få avklart at vi ikke har endret politisk ståsted selv om vi har gjort et valg om regjeringssamarbeid. KrF må være til å kjenne igjen som sentrumsparti, sier Solli selv.

Hun spør seg om retningsvalget «bare var et samarbeidsvalg, eller en kamp for å flytte oss bort fra sentrum».

– Jeg føler ikke at jeg er alene om den bekymringen i partiet, sier Agder-toppen.

Ba Erna Solberg sette Frp på plass

Sollis bekymringsmelding kom under diskusjoner om bompengedramaet i regjeringen og Fremskrittspartiets relansering av ordet «snikislamisering» på tampen av valgkampen.

Der Venstres Abid Raja hadde vært svært tydelig om sistnevnte, savnet deler av KrFs landsstyre klar tale fra sin partiledelse.

Vårt Land er kjent med at KrFs landsstyre ble enige om en resolusjon som kritiserer Frp for å bidra til konspirasjoner og mistro – og som etterlyser at statsministeren setter foten ned mot slik retorikk fra regjeringspartier. Forslagsstiller skal ha vært sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug fra Trøndelag.

Resolusjonen skulle ikke offentliggjøres, men Ropstad skulle formidle budskapet til Erna Solberg. På spørsmål om han har gjort det, svarer Ropstad:

– Jeg har vært veldig tydelig internt i regjeringen, både under og etter valgkampen, om KrFs syn på utspill i valgkampen. Statsministeren vet hvor KrF står.

• LES OGSÅ: Knut Arild Hareide ett år etter veivalget: – Jeg bernner mindre for det KrF jeg ser i dag

Sårene etter retningsstriden er ikke leget

Det var også et lokalt bakteppe for Irene Sollis bekymring, som tiltok etter landsstyremøtet.

I dramaet om makten i hjembyen Kristiansand avviste KrFs ordførerkandidat Jørgen Kristiansen sentrum/venstre-samarbeid. I Fædrelandsvennen viste han til retningsvalget nasjonalt og at «sentrum i norsk politikk er dødt».

– Kristiansand er en viktig KrF-kommune. Her har det blitt argumentert med at retningsvalget også skal ha betydning for samarbeid lokalt. Her brukes ord som «borgerlig» og «ikke-sosialistisk» i sterkere grad om KrF enn «sentrumsparti», sier Agder-nestlederen.

I KrFs landsstyre mener flere at Ropstad svarte skikkelig på Sollis spørsmål. Samtidig mener flere at spørsmålet viser at sårene etter retningsstriden ikke er leget.

«Blå» som «røde» i KrF ønsker å unngå bråk om samarbeid, men da blir det desto viktigere for de som tapte at KrF er tydelig på sentrumsidentiteten sin.

– Dette handler ikke om at jeg ikke føler jeg har en plass i KrF. Retningsvalget er tatt. Det er greit. Men da må KrF også prege politikken i regjering, sier Solli.

Hun varsler at hun vil gjenta spørsmålet til Ropstad på KrFs regionkonferanse for Agder og Rogaland fredag kveld.

Mener statsbudsjettet er usosialt

KrFs første statsbudsjett i regjering viser nemlig at spørsmålet fortsatt er betimelig, mener Agder-nestlederen:

– Jeg er bekymret for at sentrumspartiet KrF forsvinner i en regjering der Høyre og Frp er de store partiene. Vårt sosiale hjerte må være tydelig, for eksempel i politikk mot sosiale forskjeller. Men helheten i budsjettet er at en høyinntektsfamilie med to barn er vinneren og en aleneforsørger taperen.

Solli understreker at KrF har fått gode enkeltseire, blant annet innen bistand. Ropstad er uenig i kritikken og viser til at KrF har økt barnetrygden.

Han opplever heller ikke at det er «uro for KrFs politiske profil». Retningsvalget handlet mest om å få gjennomslag for KrF-politikk og et avklart regjeringsalternativ i 2021, mener Ropstad.

Lørdag 2. november er det ett år siden KrFs skjebnelandsmøte avgjorde retningsstriden. Slik var reaksjonene:

Blå side vant skjebnevalget i KrF

Røde tårer: – Nå er det bare tomt

• Lite jubel i den blå leiren

• Skuffet Hareide angrer ingenting

---

Retningsvalget

  • Lørdag neste uke er det ett år siden skjebnelandsmøtet som avgjorde Kristelig Folkepartis retningsstrid.
  • Med fire stemmers overvekt vedtok det ekstraordinære landsmøtet at Kristelig Folkeparti skulle sondere regjeringsmakt med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.
  • Daværende partileder Knut Arild Hareide ønsket å sondere med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Da nederlaget var et faktum, varslet han sin avgang. I vår ble Kjell Ingolf Ropstad valgt til partileder.
  • Kilde: Vårt Land

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk