Politikk

Agder KrF mer delt enn antatt

KrFs største fylkeslag sender ni blå, fire røde og fem delegater som vil forbli i opposisjon. Men bare én av de «gule» delegatene har rød side som andrevalg.

(Lillesand): Det ble klart på Agder KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte i Lillesand fredag kveld. I skrivende stund foregår det en drakamp om

KrFs største fylkeslag sender dermed ni delegater på blå side, fem som vil forbli i opposisjon på ikke-sosialistisk side og fire som vil se mot rød side.

Agder er først ut av en rekke tunge fylkeslag som denne helgen velger sine delegater til partiets ekstraordinære landsmøte neste fredag. Der faller avgjørelsen om KrFs veivalg.

LES OGSÅ: Strid i den blå fløyen i Hordaland

Færre blå enn antatt

Stemmegivningen i salen var mindre blå enn forventet.

• Under halvparten ville i regjering med Høyre, Venstre og Frp. 82 stemte for dette, 48 prosent.

• Nesten hver fjerde person ville i regjering med Ap og Sp. 41 stemte for dette, 28 prosent.

• 48 personer, 28 prosent, stemte for å forbli i opposisjon på ikke-sosialistisk side,

På forhånd viste en kartlegging gjort av Fædrelandsvennen at nær seks av ti på årsmøtet ville til blå side, to av ti bli i opposisjon og drøye to av ti gå til rød side. Flesteparten som ville forbli i opposisjon hadde blå side som andrevalg.

Dermed fikk partileder Knut Arild Hareide uventet drahjelp og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan større støtte for sitt syn enn først antatt.

LES OGSÅ: Blått fylke blitt rødere

Drakamp om andrevalget til «gule» delegater

Blant de fem delegatene som vil forbli i opposisjon, har fire blå side som andrevalg og én rød side som andrevalg.

Det ble klart etter en drakamp der det kom flere benkeforslag om å bytte ut kandidater med rød side som andrevalg.

Før fylkesårsmøtet var det knyttet stor spenning til om Agder ville gjøre som Rogaland – la det blå flertallet i salen stemme fram en så godt som helblå delegasjon. I så fall ville Hareides seiershåp etter alle solemerker vært slukket.

Fylkesledelsen, nestleder Kjell Ingolf Ropstad (som delegat) og Agders stortingsrepresentanter la imidlertid tungt innover de fremmøtte at landsmøtedelegasjonen måtte speile meningene i salen. Dette for at partiet skal kunne stå samlet når avgjørelsen er tatt.

Slik ble det også: 111 stemte for såkalt forholdstallsvalg. 54 ønsket flertallsvalg. 10 stemte blankt.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre bryter tausheten om KrFs veivalg

Tydelige konfliktlinjer

Frontene hadde hardnet til før fredagens møte i Lillesand.

Særlig topper fra det største lokallaget, Kristiansand KrF, har argumentert for at det blå flertallet bør få stemme fram de delegatene de vil. Rød side har advart om splittelse lokalt og nasjonalt hvis det skulle skje.

Stemningen var roligere, men konfliktlinjene tydelige da KrF-leder Knut Arild Hareide, nestleder Kjell Ingolf Ropstad og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan talte til de 170 delegatene på fylkesårsmøtet.

– Er det sånn at den største verdikonflikten er mellom KrF og Ap? Jeg har stilt med det spørsmålet og kommet til at nei, det ikke er sånn, sa Knut Arild Hareide.

– Nettopp når KrF har løftet troens plass i samfunnet og den kristne kulturarven har venstresiden vært våre fremste motstandere, sa Kjell Ingolf Ropstad.

– Det ble aldri tydelig kommunisert at vi kunne gå inn i en Ap-regjering med SV på vippen i valgkampen. Vi lovet også at vi ikke ville gå i regjering med Frp. Derfor bør vi befeste vår posisjon som et ikke-sosialistisk sentrumsparti, sa Hans Fredrik Grøvan, som sammen med Ropstad fikk størst applaus.

LES OGSÅ: KrFs veivalg handler også om Frp og Sylvi

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk