Nyheter

Agder kan punktere Hareides håp

Blå storeslem i Agder fredag vil punktere Knut Arild Hareides seiershåp. KrF kan bli stående igjen som et sørvestlandsparti, frykter Celina Hagen.

Både lokalt og nasjonalt frykter rød side å bli overkjørt når tunge KrF- fylkeslag avholder sine ekstraordinære årsmøter denne helgen.

Først ut er KrFs største fylkeslag, Agder. Blå storeslem på fredagens ekstraordinære årsmøte i Lillesand vil bety slutten på Knut Arild Hareides håp om å få søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

Mye står på spill. Temperaturen stiger før skjebnehelgen i KrF.

LES OGSÅ: Agder KrF er blått, men blåtonene er mange

LES BERIT AALBORG: På lag med Sylvi

Frykter splittelse

Stridens kjerne er sammensetningen av fylkesdelegasjonene til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november.

På rød side frykter Celina Hagen konsekvensene hvis det blå flertallet i Agder tar alle fylkets delegater. Skrekkeksempelet for rød side er Rogaland, som stemte fram en delegasjon med 15 blå og én rød delegat, til tross for at en tredel på fylkesårsmøtet ville til venstre.

– Agder KrF kan nærmest bli delt i to. Jeg frykter det ekstraordinære landsmøtet vil bli en slagmark og full splittelse hvis vinneren bare tar alt. Konsekvensen kan bli at vi står igjen som et rent sørvestlandsparti, sier styremedlemmet i Kristiansand KrF.

Torsdag kom partiledelsen med en samlet henstilling til Agder om å unngå dette. En samlet fylkesledelse og nesten hele fylkesstyret går inn for en avstemningsmetode som sikrer at delegasjonen speiler meningene i årsmøtesalen. Det samme gjør Agders to stortingsrepresentanter.

– Per nå holder jeg en knapp på at denne modellen vinne fram, sier Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Hans inntrykk er at brorparten av lokallagslederne støtter dette, med viktige unntak som Agders klart største lokallag, Kristiansand KrF.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre bryter tausheten om KrFs veivalg

Frykter tvang

Sentralstyremedlem i KrF, Tove Welle Haugland fra Kristiansand, er blant dem som har tatt til orde for å følge Rogalands eksempel.

– Vi står overfor et regjeringsvalg. Da er det viktig for meg å stemme på delegater som deler mitt syn, sier hun.

Vil foreslå det i kveld?

– Jeg vil se an hva som skjer på møtet først.

Hvordan vil det være for deg og dine meningsfeller om fylkesledelsen får viljen sin?

– Da må vi ta stilling til et alternativ som er utenkelig for oss, å stemme på rød delegater. Det mener jeg blir feil.

Nær seks av ti av delegatene på fylkesårsmøtet vil inn i Erna Solbergs regjering, ifølge Fædrelandsvennen. To av ti vil bli i opposisjon, men flesteparten har blå side som andrevalg.

– Motparten din frykter partiet kan ta varig skade?

– Jeg aksepterer ikke det premisset. Det er hypotetisk. Dette er et regjeringsvalg. Etterpå er det opp til oss å stå 
samlet.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug sparker til KrF og kirke i ny bok

Splittelse

Vidar Udjus forstår at engasjementet er sterkt på begge sider nå. I Agder kom Hareides anbefaling som lyn fra klar himmel og vakte bestyrtelse i store deler av fylkeslaget, ifølge redaktøren. Likevel mener han at de som tar til orde for å følge Rogalands eksempel «driver høyt spill».

– Da vil alt handle om hvorvidt de borgerlige vant på grunn av måten delegasjonene ble valgt på. Da vil faren for reel splittelse øke. Partiet kan miste så mange velgere og særlig tillitsvalgte at det blir varig svekket. Den blå partilederen som tar over, Kjell Ingolf Ropstad, vil slite, sier Udjus.

Blå storslem kan også utløse motreaksjoner på fylkesårsmøtene seinere samme helg. På en lukket Facebook-gruppe for fylkesledere i KrF luftet Hordaland-leder Dag Sele tanken om å balansere ut delegatene han mener rød side tapte i Rogaland. For eksempel ved å runde oppover i rød favør når delegater skal fordeles på kommende fylkesårsmøter. Det melder Bergens Tidende.

Det har provosert topper på blå side i Rogaland og Agder, som har sett seg lei av kritikk mot Rogaland. De viser til at reglene ble fulgt, at fylkesårsmøtet er suverent og at Sør-Vestlandet er underrepresentert på landsmøtet sammenlignet med antall stemmer og medlemmer.

Det har Celina Hagen liten forståelse for.

– Nei, jeg har ikke det. KrF er et lag. Trøndelag og Hedmark er like viktige for KrF som vi i Agder er. Vi trenger å være landsdekkende parti. Hele partiet må ta avgjørelsen, sier hun.

Etter fjorårets krisevalg er nesten alle KrFs stortingsrepresentanter fra bibelbeltefylkene. Samtidig er mange av dem inne på utjevningsmandat, som er avhengig av KrF-stemmer fra resten av landet.

LES OGSÅ: Ap løfter seg i KrF-debatt

Mobilisering

Mistroen KrF-ere imellom har vokst den siste måneden, særlig etter fylkesårsmøtet i Rogaland.

Én kilde mener sentrale skikkelser utenfor Rogaland-ledelsen ringte rundt for å sikre støtte for en vinneren tar alt-modell der. En annen er skeptisk til rollen til apparatet under fylkeslederen, siden de på forhånd skal ha vært kjent med at Haugesund KrF kom til å fremme benkeforslag om å la delegasjonen speile meningene på årsmøtet.

Ingen Vårt Land har snakket med i Agder kjenner til at noen mobiliserer på samme måte der. Celina Hagen sier riktignok at hun «vil tro de som har vært tydelig ute» mobiliserer.

Tove Welle Haugland sier hun ikke kjenner til noen slik mobilisering i Agder, verken på den ene eller andre siden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter