Nyheter

Advokater etter dødsfallvideo: Skandale at saken ble henlagt

Videoen som viser hvordan Erik Are Stedt (35) ble kvalt til døde under en pågripelse på Oslo legevakt, har fått mange til å reagere. Umulig å forstå at saken er henlagt, mener advokater.

– Maktbruken går altfor langt, og filmen viser ingen nødvergesituasjon. Det kan det ikke være noen tvil om, sier advokat Øyvind Bratlien til NRK.

Han reagerer på at Riksadvokaten ikke mener at det skjedde noe straffbart da to politikvinner og en ambulansesjåfør holdt Erik Are Stedt til han døde, men henla saken.

– Det er en skandale. Det gir et dårlig signal internt i politiet, men også utad, dersom påtalemyndigheten mener dette er akseptabel nødverge, slår Bratlien fast.

LES KOMMENTAREN PÅ VERDIDEBATT: Den nødvendige åpenheten

– Burde vite bedre

Ambulansearbeiderens forsvarer, Christian Hjort, reagerer på Bratliens uttalelser og mener at han feller en dom på grunnlag av videoopptaket.

– I en sak av denne karakter bør det vises atskillig varsomhet med å trekke sikre konklusjoner uten å kjenne hele hendelsesforløpet og hvordan dette ble opplevd av de tilstedeværende, sier Hjort.

– Særlig gjelder dette når ytringen kommer fra en praktiserende advokat som burde vite at man må kjenne hele bildet for å kunne felle en dom, legger han til.

Advokat Bent Luther, som blant annet har vært forsvarer i Tranby-saken, er imidlertid enig med Bratlien.

– Henleggelsen fremstår som helt uholdbar. Svaret på henleggelsen synes enkelt nok å være at man øyensynlig mener det er for jævlig at en ambulansesjåfør som uoppfordret handler i beste mening for å bistå politiet, skal tiltales for en alvorlig straffbar handling, sier Luther.

Både Bratlien og Luther har lest vedtakene til Spesialenheten og Riksadvokaten om å henlegge saken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vant i Høyesterett

Tidligere denne uken publiserte NRK videoen av dødsfallet på Oslo legevakt, etter å ha vunnet i Høyesterett. Videoen viser hvordan Erik Are Stedt, som led av paranoid schizofreni, forsøkte å komme seg unna politiet 29. november 2012.

Han eskorteres inn på legevakten av to politikvinner. En ambulansesjåfør kommer til da 35-åringen forsøker å komme seg vekk. Han dør liggeende på magen, holdt fast rundt halsen av sjåføren og i armene av de to politikvinnene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter