Nyheter

Adventistene glad for reservasjonsråd

I 2011 mistet en adventist dagpengene fordi han ikke ville jobbe på lørdager. Nå råder et regjeringsoppnevnt utvalg Nav til å myke opp reglene.

– Dette er kjempefint. Adventistkirken har hele tiden ment at slik bør det være. Vi har stilt oss uforstående til Navs strenge regelverk, sier Tor Tjeransen, pressekontakt for Syvendedags Adventistkirken.

I går overleverte det regjeringsoppnevnte Samvittighetsutvalget sin rapport til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Ett av rådene der var at Nav bør gi arbeidsledige mulighet til å reservere seg mot arbeidsoppgaver som strider mot samvittigheten deres.

LES OGSÅ: Råder Nav til å ta hensyn til arbeidslediges tro

I dag kan arbeidssøkere miste dagpenger om de ikke er tilgjengelig for «ett hvert arbeid». Det fikk en adventist erfare i 2011. Han ble fratatt dagpengene fordi han krysset av på nei på spørsmålet om han ville ta «ett hvert arbeid» – han ville ikke ta lørdagsjobber.

– Vi har heller rådet medlemmer til å oppgi at de tar hva som helst, og heller ta støyten om de får et konkret tilbud. Realiteten er, at blant de mange jobbtilbudene som kommer, så er det svært få som kommer i konflikt med helligholdelsen av lørdagen, sier Tjeransen.

Ordner seg fri

Budet om å holde hviledagen hellig, står sterkt for adventistene som feirer lørdagen som sin helligdag.

– Det stikker veldig dypt. I våre rekker er det en tanke om at det kun er de helt nødvendige oppgavene som vi vil bidra til på lørdager, for eksempel vaktordninger i helsevesenet. Ellers ordner man fri ved å avtale direkte med arbeidsgiver eller bytte med kollegaer, forteller Tjeransen.

LES OGSÅ: Arbeidsgiver har siste ord i reservasjonsspørsmål

Adventister spiser ikke svinekjøtt og mange er vegetarianere. Tjeransen tror ikke dette vil bli brukt som reservasjonsgrunn av hans trosfeller.

– Det at man har et bestemt kosthold innebærer ikke at man vil prakke det på andre eller nekte å servere, sier han.

Ønsker raust og mangfoldig samfunn

Leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Ingrid Rosendorf Joys, er positiv til Samvittighetsutvalgets reservasjons-oppmykning.

– Jeg synes vi skal legge til rette for et raust og mangfoldig samfunn der folk har ulike religiøse forpliktelser. Samtidig bør man ikke kunne reservere seg vekk fra alle mulige ting på grunn av tro og livssyn.

– Hvordan skal man få til en rettferdig behandling av arbeidsløse som ønsker å reservere seg?

– Det er åpenbart at det vil være mye skjønn inne i bildet, og det er en stor utfordring. Jeg vil langt på vei anbefale arbeidsledige til å takke ja til en jobb og heller prøve å finne praktiske løsninger, sier hun.

Trenger ikke gjelde mange

STL vil gjerne bidra dersom Nav ber om hjelp til å utrede samvittighetsreservasjon for arbeidsledige. Livssynsorganisasjonen kan bidra både med praktiske erfaringer på hvordan situasjoner kan løses og få fram ulike syn på hva som kan utløse et reservasjonsønske fra de enkelte tros- og livssynssamfunn.

– Vi bidrar gjerne dersom Nav ber om det. Jeg antar at det i våre medlemsorganisasjoner er flere som har dette som en problemstilling. Samtidig kan det vise seg at omfanget ikke er så stort likevel. Historien om sykepleierstudenten som ikke ville servere svin er bare én. I norsk helsevesen jobber det tusenvis av muslimer som håndterer svinekjøtt, sier Joys.

LES OGSÅ: Avspark for storstilt dugnad om tro og livssyn

Løpende dialog med departementet

Nav har registrert Samvittighetsutvalgets rapport og skriver i en e-post at de er i løpende dialog med departementet dersom det trengs faglige synspunkter knyttet til utformingen av regelverk.

– Nav forvalter et regelverk fastsatt av Stortinget og i slike saker har vi alltid tett kontakt med Arbeids- og sosialdepartementet og bidrar med faglige vurderinger, uttaler Kjersti Monland, ytelsesdirektør i Nav.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter