Nyheter

Advarer ‘naiv’ pave

ANALYSE: Pave Frans friskeste drøm er nå å lege det 66 år gamle skismaet mellom verdens minste land og det aller største – «Den hellige stol» og Kina. Tidligere biskop advarer.

Mens noen, antakelig de mest realistiske, ser på ønsket som det rene tøv, lekker det meldinger både fra Kina og Roma om at paven mener det er kort tid før atmosfæren mykner og samtalen kan begynne.

Det er enkelt å skjønne pavens og Vatikan-byråkratiets ønske om å få opprettet diplomatiske forbindelser igjen. Vi snakker neppe om det faktum at Vatikanets suvenirer lages i Kina, snarere om at kristendommen er den raskest voksende religionen i landet.

Mer eller mindre uklare kilder sier at Kina nå har 100 millioner kristne, altså flere enn de 87 millionene som er medlemmer av kommunistpartiet. Det offisielle tallet var 23 millioner i 2010, det er like usikkert. Det er de protestantiske kirkene som vokser mest, spesielt de evangelikale.

Størst

Kina-spesialisten Fenggang Yang sier til det katolske magasinet The Tablet at han ser for seg at det er rundt 250 millioner kristne i Kina i 2030. Dermed vil Kina være det landet med flest kristne i verden, godt foran Mexico, Brasil og USA.

Millioner av kristne uttrykker på forskjellig vis sin tørst etter åndelig næring ut over det kommunistpartiet kan gi.

To katolske kirker

I det tenkte tilfellet at Frans nå tar «problemet» Kina i sin egen hånd, spør man seg hvor han vil starte. Klimapolitikken er det mest sannsynlige, der finnes det en viss enighet.

Men ønsket er nok dypest sett å nå fram til og å kunne inspirere kristne, og ikke minst prøve å rive ned skillet mellom de to katolske kirkene i landet: den såkalte «patriotiske kirke», som opererer til dels fritt, men i samarbeid med kommunistpartiet – det er en gjengs mening at den er korrupt og underdanig – og «undergrunnskirken», som forholder seg til Roma.

Nytt Mao-regime

Den tidligere biskopen av Hong Kong, nå kardinal Joseph Zen-Ze-kiun, har gitt paven sterke advarsler. Han mener, ifølge the Tablet, at paven er for naiv når han ikke ser at det er kommunistpartiet som bestemmer, ikke regjeringen – og at president Xi Jinping nå gjør alt for å styrke sin posisjon i partiet.

– Pave Frans forstår ikke at kommunisme er noe annet i Kina enn i Latin-Amerika. I Latin-Amerika står kommunistene ofte på de undertryktes side, i Kina er det omvendt, understreker Zen, og legger til:

– Det er fare for at Frans vil skape falske forhåpninger, dialog ligger langt unna og et forsøk på å redde kirken, kan bli det motsatte – Roma-kirkens død.

Jesus populær

For tre år siden ble det gjort undersøkelser som viste at Jesus var mer populær på sosiale medier enn både Xi og Mao. Og Bibelen scoret langt høyere enn Maos lille røde.

Dette er nok mer enn nok til å skremme Xi fra samtalebordet, mener kardinal Zen:

– Det er ikke noe grunnlag for optimisme, akkurat nå». Xis posisjon er så sterk at enkelte frykter et nytt Mao-regime. Kommunistene har revet ned kors i 1.200 kirker, offisielt «på grunn av sikkerhet og skjønnhet». Man skal huske på at kommunistpartiet kun er redd dem som ikke er redd dem, de er ikke redd for dem som er redd kommunistene.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter