Kirke

Advarer mot Ungdom i Oppdrag-veteran

I et brev til proster i Borg bispedømme advarer biskop Atle Sommerfeldt mot å bruke Alv Magnus, tidligere leder for Ungdom i Oppdrag, som forkynner. – Tynt grunnlag for en slik konklusjon, sier misjonsorganisasjonen.

Bilde 1 av 2

– I Den norske kirke kan vi ikke ha forkynnere som fra prekestolen sender konkrete mennesker og meningsmotstandere innen kirken til helvete, sier biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme.

I begynnelsen av juli sendte Sommerfeldt et brev til alle proster i Borg angående bruk av Alv Magnus som predikant i Borg 
bispedømme. Sommerfeldt skriver at han «finner det nødvendig å advare mot å bruke Alv Magnus som forkynner i Den norske kirke i Borg, også i felleskirkelige gudstjenester.»

Fram til 2009 var Alv Magnus norsk leder for Ungdom i Oppdrag (UIO). I dag er han pensjonist, men medlem av organisasjonens hovedstyre.

– Jeg har aldri sendt en slik advarsel før. Men Alv Magnus har fortsatt omdømme som en hedersmann etter å ha vært en sterk leder i mange år og sentral for mange i Den norske kirke. Han er ingen forvirret 20-åring, men en meget erfaren forkynner som vet hva han gjør, sier Sommerfeldt.

LES MER: Biskopene tør ikke avlyse fortapelsen

Talte om fortapelse

Bakgrunnen for Sommerfeldts advarsel er en tale Alv Magnus holdt under en felleskirkelig gudstjeneste i Tomb kirke i Råde i vinter. Med utgangspunkt i dagens prekentekst om «Såmannen» og lignelsen om «Ugresset i hveten» fra Matteusevangeliet, forkynte Magnus at mennesker må velge mellom to destinasjoner i livet etter døden: Frelse 
eller fortapelse.

I lignelsen forteller Jesus om en åker der hvete og ugress vokser opp side om side. Under innhøstingen skal ugresset kastes i ildovnen. Når Jesus senere forklarer lignelsen, er innhøstingen et bilde på det som skal skje «ved verdens ende».

Slik Sommerfeldt forstår talen, identifiserer Magnus «ugresset» med en rekke grupper som har konkrete meninger i samlivs-etiske spørsmål. Magnus nevner «de røster i dag som sier at vi må slutte å kalle samboerskap for synd» og de «som sier at du må selv definere hvilket kjønn du er, uavhengig av hva du er født som biologisk sett». Senere spør Magnus: «Er det noe mindre enn skandaløst at man fra kirkens 
ledelse er villige til å omdefinere ekteskapet?» Til sist spør han: «Hvor vil du havne? Det er bare to destinasjoner». Han forteller også at det finnes nåde og tilgivelse for de som omvender 
seg.

– Mener Magnus at disse gruppene går fortapt, slik du forstår det?

– Ja, det er slik jeg forstår det. Det er ingen tvil om hva han mener og slik ble det også hørt av de som var til stede, sier Sommerfeldt.

Allerede da talen ble holdt kom det flere reaksjoner. Den påfølgende uken skrev sokneprest Arne Leon Risholm i menighetsbladet at han «vil beklage mye av det som ble sagt i denne prekenen, og stiller seg ikke bak deler av innholdet.»

I brevet fra Sommerfeldt mener han også at Magnus sin forkynnelse faller utenfor luthersk antropologi og frelseslære og bærer preg av nykalvinisme.

LES MER: Forkynte kall til arbeid på misjonsstevne

Tilsvar

I et tilsvar til biskopen datert 12. august skriver Alv Magnus, som selv er medlem av Dnk, at han tar brevet til etterretning. Han mener likevel at forkynnelsen er innenfor rammene av hva som har vært gangbar forkynnelse i Dnk og tilknyttede organisasjoner. Blant annet nevner han at Hans Nielsen Hauges forkynnelse står i en luthersk tradisjon. «Han vek ikke tilbake for å nevne konkrete synder og kalle mennesker til omvendelse.»

At biskopen etterlyser en beklagelse fra Magnus finner han underlig. Han skriver følgende:

«Hva skal jeg beklage? At jeg refererer hva Jesus sa om livets to utganger? At jeg nevner konkrete synder med basis i Det nye testamente? At jeg kaller mennesker til omvendelse som lever i eller forsvarer disse synder? Og at Gud er nådig og rettferdig så han tilgir og renser fra all urett dem som vil vende om og bekjenne sine synder?»

Magnus var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag, men henviser til brevet hans til biskopen.

LES MER: Trodde han satset på Guds kall

'Tynt grunnlag'. Andreas Nordli er nåværende leder for Ungdom i Oppdrag. Han mener brevet fra biskopen må respekteres, men at biskopen har lite belegg for konklusjonene sine.

– Det er på tynt grunnlag hvis han bare bruker én bibelutleggelse av én tekst som grunnlag for en slik konklusjon, sier Nordli.

Han er uenig i påstandene om at Magnus er preget av kalvinistisk teologi og at innholdet i talen faller utenfor et luthersk menneskesyn og frelseslære.

– I talen hadde Magnus en 
eksegetisk gjennomgang av søndagens tekst. Tolkningen hans var at livet har to utganger, at mennesker må omvende seg fra synd og at Gud er nådig og tilgir de som omvender seg. Jeg tolker det som en tradisjonell 
tilnærming.

– I talen nevner Alv Magnus mennesker med bestemte ståsteder i samlivsetiske spørsmål og identifiserer disse med «ugresset» i fortellingen. Sier han i talen at disse vil gå fortapt?

– Det vil være en vranglesning av Alv Magnus. Hvem som går fortapt er ikke opp til ham, men opp til Gud. Slik jeg forstår Alv peker han på konkrete ting Guds ord sier er synd, sier Nordli.

I luthersk, lavkirkelig tradisjon har det vært vanlig å peke på konkrete synder og be folk omvende seg, forteller Nordli.

– Det er gjort på lutherske bedehus i all tid. Hvis Alv sin forkynnelse faller utenfor luthersk frelseslære, da er det mange lavkirkelige lutheranere som faller utenfor.

Nordli mener brevet fra biskopen kan tyde på at «rommet for klassisk teologi» har blitt mindre i Dnk generelt og i Borg bispedømme spesielt.

– Dette gjør det vanskeligere å forkynne det vi mener er klassisk luthersk teologi og muligheten for at fortapelse finnes. Jeg håper denne saken vil føre til en bredere samtale om forkynnelsens innhold i Norge. Det er vanskelig å føre dialog fra skyttergravene og jeg håper vi kan møtes for å snakke sammen om forkynnelsens innhold. Kanskje kan vi lære noe av hverandre, sier Nordli.

LES MER: UIO ba om kritikk fra sine egne

‘Urimelig tolkning’

– Er dette brevet samtidig en advarsel mot forkynnere som formidler at 
livet har to utganger, Atle Sommerfeldt?

– Nei. Dette er en advarsel mot en forkynnelse som påtar seg Guds rolle og sender enkeltpersoner med bestemte meninger til helvete.

– Noen vil hevde at dette brevet gjør det vanskeligere å stå for livets to utganger?

– Da må de lese det jeg skriver og det Alv Magnus har sagt. Dette handler ikke om tradisjonell vekkelsesforkynnelse og muligheten for at Gud kan avvise mennesker, men om noen kan stå på prekestolen og hevde at de vet hvem som går fortapt, sier Sommerfeldt.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke