Nyheter

Advarer mot Steiner-skoler

Stortingspolitiker Sveinung Stensland reagerer kraftig på Vårt Lands opplysninger om Steiner-ideologiens syn på vaksinemotstand. Steiner-rektor mener advarselen er «totalitær».

– Steinerskolen må ta ansvar for elevenes helse. Jeg vil advare foreldre mot å sende barna sine dit, sier Høyre-politiker Sveinung Stensland, som også er medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av vaksinasjonsdebatten som igjen har blusset opp i norske medier. I går skrev Vårt Land om den ideologiske bakgrunnen for vaksinemotstand i Steiner-miljøene. Ifølge Rudolf Steiner, som Steinerskolene bygger sin pedagogikk på, skal sykdommer som meslinger ha en «transformerende effekt». Sykdommen knyttes også til tanken om reinkarnasjon, som kommer fra østlige religioner.

I 2015 kunne Dagbladet avsløre at fire av ti elever på Steinerskolen på Nesodden ikke fulgte vaksinasjonsprogrammet.

– Vaksinasjonsprogrammet er en dugnad for å holde sykdommer på avstand. Det er en av de største folkehelseforbedringene i Norge, men så er det noen forstokkede miljøer som fronter vaksinemotstand, sier Stensland.

Mildt sagt oppsiktsvekkende uttalelse

Bernard Daub er rektor ved Oslo by steinerskole (Obs). Han mener Stenslands oppfordring om ikke å sende barna sine til Steinerskolen er totalitær.

– Det er en mildt sagt oppsiktsvekkende uttalelse. Jeg trodde stortingspolitikerne var mer differensierte og nyanserte enn som så, sier han.

Han sier det er foreldrene selv som har ansvar for vaksiner, men at Obs videreformidler all informasjon om vaksinasjon fra Helsedirektoratet til foreldrene.

– Jeg tror ikke flere foreldre er vaksineskeptikere her enn på andre skoler. Min er erfaring at vi har oppegående og opplyste foreldre som tar stilling til dette spørsmålet på en samfunnsforsvarlig måte.

Er Steiner-filosofien død på Steinerskolene?

– Det vil jeg ikke si. Vi tar fortsatt utgangspunkt i hans pedagogikk, men man må granske og aktualisere det Rudolf Steiner sa på begynnelsen av 1900-tallet. Vaksinasjon er et godt eksempel på dette: Det er andre hensyn vi må ta i dag enn for hundre år siden, sier Obs-rektoren.

Ikke Høyres linje

Henrik Asheim, skolepolitisk talsmann i Høyre, avviser at Sveinung Stenslands uttalelser representerer partiets linje i utdanningspolitikken.

– Steinerskolen er en godkjent friskole i Norge, og vi har godkjent den nettopp for at foreldre skal kunne velge denne skolen. Når det er sagt, deler jeg Stenslands bekymring for vaksineskepsis, sier Asheim.

Det er viktig for Asheim å presisere at Norge ikke har noen vaksinasjonsplikt, og det er opp til hver enkelt forelder om barna deres skal vaksineres eller ikke. Samtidig er han bekymret dersom Steinerskolene påvirker foreldrene til å tro at vaksiner ikke er viktig.

– Spørsmålet er egentlig hvor langt vi som politikere skal gå i pålegge friskoler å undervise i bestemte ting. Retten for foreldre til å velge alternative skoler er viktig. Det finnes for eksempel religiøse skoler som underviser i ting en ateist ikke ville lært barnet sitt, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter