Nyheter

Advarer mot snikende muslimfobi

Prest Sunniva Gylver sammenligner muslimfrykt med jødefrykt.

– Jeg ønsker at flest mulig av oss skal ta tak i både egne og andres fordommer når de gir seg hverdagslige utslag, enten det er på en fest eller under lunsjen i kantina, sier Gylver til Vårt Land.

Hun er av dem som viste sin støtte til Iffit Qureshi etter en ubehagelig episode i en butikk i Oslo sentrum (se sak på side 10), blant annet gjennom et innlegg på Facebook i slutten av november, der hun også advarte mot økt frykt for muslimer etter terroren i Paris.

– Mange er redde

Gylver sitter i den nasjonale Kontaktgruppa for Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke og Islamsk Råd Norge. Det er et nasjonalt kontaktforum for kristne og muslimer i Norge som blant annet utgir rapporter og kommer med uttalelser. Der har flere muslimske ledere rapportert om kvinner som ikke tør å gå ut uten å ha følge, fordi de er redde for å bli trakasserte når de går med hijab, ifølge Gylver.

– For meg rant dette over fordi jeg plutselig fikk høre om flere lignende vonde situasjoner, og det er viktig at vi tar tak i disse hendelsene når de skjer. Summen av dette ser ut til å være at mange muslimer begynner å tvile på om det kommer til å være trygt å bo her i framtiden – slik også for eksempel den jødiske minoriteten har gitt uttrykk for, sier Gylver.

LES OGSÅ: Mer frykt for innvandrere enn klimaendringer

Nordmenn frykter muslimer

– Trekker du litt for raske slutninger mellom behandlingen av dine muslimske venner og den øvrige befolkningens frykt for muslimer?

– Jeg kjenner ikke motivene til butikkmedarbeideren som angrep min venninne, eller hennes versjon av historien. Jeg vet selvfølgelig at det kan være mange og komplekse årsaker til at en del norske muslimer opplever seg utrygge i vårt samfunn, og at man ikke kan trekke for bastante koblinger eller konklusjoner på et så vanskelig felt, sier Gylver.

Samtidig trekker Gylver fram at muslimer som gruppe flere år har vært i toppen av Aftenpostens fryktbarometer. Og at mediedekningen av muslimer gjennom mange år i stor grad har hatt en problematiserende tilnærming.

– Les kommentarfelt, så skjønner du at norske muslimer kan føle seg utrygge, sier Sunniva Gylver.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter