Nyheter

Advarer mot selvtesting av gener

Nordmenn tester egne gener, og kan teste egne barn med ­tanke på idrettskarriere. Forsker advarer, men Stortinget vil ikke begrense ­selvtestingen.

2017 ble året da salget av gentester til hjemmebruk virkelig tok av, melder forskningsmagasinet MIT Technology Review, som utgis av anerkjente Massachusetts Institute of Technology. Ulike tilbydere solgte til sammen 12 millioner gentester globalt i fjor.

Gentester kan fortelle om dine arvelige egenskaper og sykdomsrisikoer og gir mulighet for bedre medisinsk behandling og forebygging. Bioteknologirådet presiserer at de gentestene «som er viktige for helsen din, tilbys i helsevesenet» – ikke over ­internett.

Likevel selges et økende antall selvtester via internett, som tallet på 12 millioner solgte tester bekrefter. Flere finner veien til Norge.

LES OGSÅ: Vil rydde opp i gentest-salg

Valg

Cathrine Bjorvatn er genetisk veileder ved Regionalt kompetansesenter for arvelig kreft ved Haukeland sykehus i Bergen. Hun er skeptisk til selvtestingen over nettet, men mener ikke forbud er veien å gå:

– Folk må ha frihet til å gjøre dårlige valg, sier hun, og legger til:

– Disse testene er ofte meget lav utsagnsverdi, og gir kun en liten bit av en reell risiko for et eller annet..

Bjorvatn hjelper daglig mennesker som tar gentester på sykehus for å finne ut om de har en alvorlig sykdom, og er ikke overrasket over at salget av egentester går rett til værs.

Kapasitet

Men hun advarer sterkt mot kvaliteten som tilbys:

– Når en person som har kjøpt en selvtest kommer til oss, og ber om helsehjelp fordi testen indikerer risiko for alvorlig sykdom, må vi selvsagt gjøre utredningen og testing av personen på nytt, for vi vet ikke om resultatene kommer fra en kjøkkenbenk eller et akkreditert laboratorium, vi vet heller ikke hvem testen kommer fra.

– Har helsevesenet kapasitet til å ta hånd om et stigende antall selvtestere?

– Det blir en utfordring, mener Bjorvatn.

Idrett

Forskeren mener at mange av gentestene som selges over nettet som selvtester har ingenting for seg; for eksempel gentester som skal avdekke hvilke muskelfibre et barn har og dermed hvilke idretter dette barnet har et potensial til å bli en toppidrettsutøver i.

– Vi ser at foreldre tester egne barn. Men hva skal resultatene brukes til? Presse barna til noe de ikke ønsker? Selv om det avdekkes at barnet har genetiske forutsetninger er det så mye mer som skal til for å nå idretts­toppen, sier Bjorvatn.

Da Bioteknologirådet evaluerte bioteknologiloven for helse­minister Høie, sa rådet at det ikke skal være tillatt å gjennomføre genetisk testing av egne barn utenfor helse- og rettsvesenet.

Verktøy

Selvtestene som tilbys privatpersoner varierer. Du kan for eksempel få en bedre helse:

«Nå kan du ta en GEN-test på Sports Club Sarpsborg, for å få en bedre forståelse av hva din kropp ønsker av trening og kost. Vi selger også personlig trening med DNA-tilpasset opplegg», reklamerer treningssenteret i Østfold-byen på egen hjemmeside.

Kundene som takker ja til gentesten samler spytt i et reagensrør, som så sendes et laboratorium. Testen koster 1.999 eller 2.500 kroner, der den laveste summen er for medlemmer.

– Hvorfor selger dere denne gentesten?

– Vi får et bedre verktøy når følger opp kundene med tanke på kosthold og trening, sier daglig leder Joachim Tangen i Sports Club Sarpsborg, og holder fram:

– Testen gir kundene våre bedre fakta om kroppen.

Tangen anslår at rundt 30 prosent av nye kunder kjøper gentesten senteret tilbyr.

LES OGSÅ: Genene dine kan komme på avveie

Lov

Neste år kommer helseminister Bent Høie (H) trolig til Stortinget med forslag til ny bioteknologilov. Da Stortinget i vår behandlet bioteknologimeldingen Høie la fram for ett år siden, sa flertallet at de ikke ønsker å innføre forbud mot selvtester. Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, SV og Venstre, ser «ikke behov for å forby salg av slike tester», skrev de i innstillingen fra Stortingets helsekomité.

Bioteknologiloven regulerer ikke bruk av genetiske selvtester fra utenlandske firmaer, hvor analysene også utføres i utlandet.

Oppfordring

Senterpartiet og KrF er mer restriktive. Partiene er «bekymret for den samlede helseeffekten dersom det blir mer utstrakt bruk av gentesting». Sp og KrF sier det offentlige helse­vesenet ikke har mulighet til å tilby genetisk veiledning til alle privatpersoner som har tatt en genetisk selvtest.

Ap, Sp, SV, Venstre og KrF fant sammen i en oppfordring: «Regjeringen må følge situasjonen i markedet for genetiske selvtester og vurdere behovet for regulering.»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter