Nyheter

Advarer mot koran-SFO

Abid Raja gikk selv på koranskole. Venstre-politikeren advarer mot en utvikling der barn heller går på slike skoler enn å leke med jevnaldrene.

– De fremtidige borgerne av Norge må ha fellesskapsverdier. Det får de gjennom aktivitet og lek sammen på fritiden. Hvis barn bruker fem dager i uka på koranskole, er det et varsko om et samfunn vi ikke ønsker i Norge hvor barn vokser opp i isolerte miljøer. Dette legger grunnlaget for parallelle samfunn, sier stortingsrepresentant Abid Raja fra Venstre til Vårt Land.

Vårt Land fortalte i går at ledelsen ved en skole i Drammen er sterkt bekymret over en gruppe elever som tilbringer opp mot fem dager i uka på en koran-SFO i byen. Barna overnatter på et eget internat. Elevene skal også ha sluttet på alle andre aktiviteter, og blitt det skoleledelsen kaller et «homogent miljø på siden av samfunnet».

– Jeg vil sterkt advare mot en utvikling hvor vi kommer dit at muslimske barn heller går på koranskole enn aktivitetsskole. Foreldrene skal selvfølgelig få sende barna på koranskole, men det skal ikke gå på bekostning av fellesskolene og felles fritidsaktiviteter, sier Raja.

Vil forebygge

Raja vektlegger aktivitetsskolen – eller SFO som det heter i mange kommuner – som spesielt viktig for å unngå parallellsamfunn.

– Her overfører barna holdninger og verdier til hverandre som skaper fellesskap. Dette skal bære nasjonen videre. Det er normdannende og god integreringspolitikk i praksis. Alle barn bør gå på aktivitetsskolen, sier Venstre-politikeren. Selv sender han alle de tre barna til aktivitetsskolen.

LES OGSÅ: Denne filmen tar deg med til innsiden av koranskolene

Er bekymret

Administrativ leder Elisabeth Lyshaug i barnevernstjenesten i Drammen kommune mener fritiden er viktig for å kunne bli godt integrert; lære språk og få sosial tilhørighet.

– Blir dere bekymret over at barn bruker mye tid på religiøse aktiviteter framfor andre aktiviteter?

– I utgangspunktet så trenger man ikke bli ekstra bekymret av det. Men hvis aktiviteten går på bekostning av andre aktiviteter, som skolearbeid, kan det være bekymringsfullt. Det er imidlertid like bekymringsfullt om det gjelder TV, fotball eller dataspill, sier Lyshaug til Vårt Land.

Hun opplyser at barnevernet i Drammen har fått bekymringsmeldinger fra en skole og fra politiet om barn som har oppholdt seg mye i en moské i Drammen. Lyshaug vil ikke si om meldingene gjelder saken Vårt Land i går.

LES KOMMENTAREN: Den skadelige barnevernskonspirasjonen

Etterlyser statsråd

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) reagerer sterkt på tilbudet til moskeen i Drammen:

– Det er helt uaktuelt med SFO i en moské, dette er rett og slett en invitasjon til segregering, sier han til Nettavisen.

– Poenget med SFO er at barn skal ha en aktivitetsskole i etterkant av skoletid slik at foreldrene skal få mulighet til å jobbe. Dette er en indoktrinering, det skaper parallellsamfunn og det skaper radikalisering, mener Tybring-Gjedde.

Han vil ta opp saken med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Abid Raja vil ha både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Listhaug på banen.

Vårt Land har kontaktet Sylvi Listhaug om saken. Men foreløpig har hun ikke ønsket å kommentere koran-SFO.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter