Nyheter

Advarer­ mot å stoppe­ KrFs ­fornyelse

Dagrun Eriksen vil fortsette å kjempe for at KrF åpner seg mer for nye velgergrupper. Hun er takket av i partitoppen, men kan gjøre et spesielt comeback i rikspolitikken.

– Vi må slutte å se oss som et parti som skal skåne folk mot en utvikling og hindre at ting skjer. KrF må ta det varige inn i det moderne, sier Eriksen, som er glad i KrFs nye slagord: «Verdier som varer, verdier som varmer».

Nettopp i arbeidet med å modernisere og åpne partiet har Eriksen satt varige spor i sine 13 år som nestleder. Men lørdagen under KrFs landsmøte var det slutt – og Kjell Ingolf Ropstad tok over. Under landsmøtefesten fikk hun bølger av takk – men stunden inneholdt også vemod. Nå er det kampen om et stortingsmandat fra Nordland som teller.

Ikke bare har Eriksen som nestleder sent og tidlig duellert på radio og fjernsyn om nær sagt «alt». To ganger har hun ledet arbeidet med nytt partiprogram. I Stortinget var hun sentral i arbeidet med formålsparagrafen, forlik om stat/kirke og friskoler.

LES OGSÅ: Tror verdier kan løfte KrF til nye høyder

Strategisjef

Eriksen fikk oppdraget med å lede KrFs strategi­utvalg etter valgkatastrofen i 2009. Da ble resultatet 5,5 og Eriksen sto i front for det store arbeidet med å endre bekjennelsesplikten. Som flere partikilder sier det: Den gang lærte hun partiet å snakke sammen og bidro til å endre debattkulturen.

– Målet mitt var at det skulle­ bli større rom for åpenhet og ulikhet. Poenget var å skape en kultur hvor vi tåler både enighet og uenighet. Prosessen med bekjennelsesparagrafen begynte­ trangt og vanskelig. Partene hadde sterk mistro til hva «de andre» ville med partiet.

Men Eriksen fikk dem til å drive gruppearbeid og snakke sammen – i stedet for å frontkollidere om KrFs fremtid.

– I den avsluttende landsmøte­debatten var det 81 innlegg, hvorav 79 handlet om hva de ville gjøre for partiet, sier hun.

Valgomat-velgere

I arbeidet med ny strategi etter de triste 5,5 prosentene i 2009, var ett av målene å vinne de såkalte valgomatvelgerne. Det var velgere som tok avisenes tester på internett – og ble overrasket over at de sto KrF nær. Med et åpnere parti kunne disse vært mulig å nå.

– Er partiet blitt så åpent som du hadde håpet på?

– Nei – der har vi en jobb å gjøre. En gang jeg talte hos LO, lød kodespråket «kamerater». Slikt oppleves som terskler for folk utenfra. Også vi i KrF må jobbe med kodespråket og være bevisst på hvordan vi møter folk utenfra. KrFs verdier og budskap skal likevel gi gode svar i en ny tid. Men gir vi opp moderniseringen av partiet, klarer vi ikke gi folk verdisvar i samfunnet vi nå lever i. Da blir vi overflødige, da.

LES OGSÅ: Bondevik hyller Hareides samarbeidsplan

«En skilsmisse»

– Selv ønsket du ikke å slutte som nestleder, har prosessen vært tøff for deg?

– Det er jo en skilsmisse, men jeg er ikke bitter. Det er ekstremt viktig for meg at jeg har fått så utrolig mange muligheter sammen med dette partiet. Jeg fikk lov til å være nestleder i 13 år og det er 20 år siden jeg tuslet inn på Stortinget. Det er feil i ettertid å si at partiet ikke har satset på meg. Men jeg er skuffet, fordi jeg har så mye mer energi å gi.

Eriksen ble nominert som liste­topp i Nordland KrF i fjor høst. Når hun nå er ute av KrF-toppen, vil hun være «ekstremt opptatt av å oppfylle tilliten fra velgere i Nordland».

LES OGSÅ: Bortgjemt verdistrid i KrF

Råfisk og familier

Sjansene til igjen å bli stortingsrepresentant er brukbare. Senterpartiets fremgang kan nemlig forrykke fordelingen av utjevningsmandater til de andre sentrumspartiene. KrFs knippe av mandater kan kanskje inkludere Nordland. Da kan Eriksen gjøre comeback – og bli partiets mest erfarne parlamentariker. Hun hadde nemlig nær fire perioder på Stortinget før hun gikk ut i 2013.

– Har du lest råfiskloven?

– I dag heter den fiskesalgslagsloven. Jeg har lest, fått kjennskap til utfordringer, og i Nordland stiller folk mye opp.

– I industristedet Mosjøen havnet jeg i en samtale om distriktspolitikk. Den handlet om metallpriser, og om unge som vendte hjem men reiste igjen. Jeg sa – har du tenkt over hva slags familiepolitikk dere driver? For det handler ikke bare om tiltak og overføringer, men om hvordan familier trives. Her har KrFs kjernepolitikk over­føringsverdi.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter