Nyheter

Advarer mot å fordele skyld

– Krenkelser av samene gjennom generasjoner er en dypereliggende årsak til at seksuelle krenkelser er mer utbredt blant samer.

Det mener Rolf Steffensen, den mangeårige soknepresten og ordføreren i Hamarøy. VGs omfattende reportasje sist lørdag om stort omfang av seksuelle overgrep i Tysfjord har ført til stor offentlig oppmerksomhet.

Mye av fokuset er rettet mot det læstadianske miljøet. Dette er en luthersk vekkelsesbevegelse som siden midten av 1800-tallet har hatt stor betydning særlig for den samiske befolkningen i Nord-Norge. Lederne for forsamlingen i Tysfjord har fått kraftig kritikk for manglende eller dårlig håndtering av henvendelser om overgrep.

LES OGSÅ: – Menigheten har feilet

– For enkelt

– Det blir for enkelt å legge skylden på læstadianerne alene, mener Rolf Steffensen.

Han ledet et forsoningsprosjekt i Tysfjord, Hamarøy og Steigen, som fra gammelt av er tokulturelle områder med en befolkning bestående av både samer og nordmenn.

For ni år siden var Steffensen blant dem som ropte varsku:

– Allerede i 2007 tok jeg til orde for det jeg mente å ha sett, nemlig at seksuelle overgrep hadde et betydelig omfang i det samiske Nord-Salten. Det holder jeg fast på.

Da Tysfjord og overgrep var tema den gangen, uttalte den daværende rådmannen i kommunen at «det er underkommunisert i media at det like godt kan være et læstadiansk eller religiøst kulturproblem som et samisk problem».

– Hadde rådmannen rett i at læstadianerne har en stor del av skylden?

– Jeg mente da, og mener det samme i dag: Det blir for enkelt å legge skylden på læstadianerne alene, svarer Steffensen.

Han er ikke overrasket over det som er kommet fram i VG, men sier det nye nå er at reportasjen har gjort det umulig å snu ryggen til saken.

LES OGSÅ: Diakonen i Tysfjord er klar til å starte opp samtalegruppe for lulesamer som har opplevd vold og seksuelle overgrep

Skam

Steffensen sier at han lærte mye gjennom forsoningsprosjektet som han ledet mellom 2005 og 2007:

– Blant annet at krenkelser, avmakt og skam ikke blir borte av seg selv, men må bearbeides. Hvis ikke vil gamle krenkelser lett forårsake nye. Dette er en skjebne som deles av alle marginaliserte urfolk. Forsoningsprosjektet den gang var bare en krusning i overflata. Det som skjer nå i Tysfjord har et enormt forsoningspotensial i seg fordi folk som har vært krenket, reiser seg og tar tilbake makten i eget liv. Smerten som i dag er til å ta og føle på, gir varsel om håp.

Steffensen mener seksuelle overgrep er mer utbredt blant samer enn blant etniske nordmenn.

Hva slags dokumentasjon har du for å hevde det?

– Forsker Astrid Eriksen, selv fra Tysfjord, har nylig dokumentert at samiske kvinner er mer utsatte for seksualisert vold enn andre kvinner. Jeg mener forklaringen er enkel, men i altfor stor grad oversett, av myndighetene så vel som av hjelpeapparatet: Samene har vært mer undertrykket og krenket, enn nordmenn flest. Denne årsakssammenhengen er ikke blitt tilstrekkelig anerkjent, og norske myndigheter har ikke tatt det ansvaret de skulle.

– Er det noe spesielt med Tysfjord i denne sammenheng?

– Tysfjord er regnet som kjerneområdet for den lulesamiske minoriteten i Norge. Historisk sett har den samiske befolkningen i dette området vært utsatt for en svært tøff fornorskning og marginalisering fra norske myndigheters side. Helt siden tidlig på 1700-tallet har også kirken spilt en nøkkelrolle i demoniseringen av samisk kultur, religion og tradisjonelle levemåter, med store tap, avmakt og skam som resultat. Å ikke se sammenhengene mellom de store, strukturelle krenkelsene som har vedvart helt til vår tid og de krenkelser som nå avdekkes, vil være et stort feiltrinn, svarer Rolf Steffensen.

LES OGSÅ: – Ikke flere overgrep i Tysfjord enn andre steder

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter