Nyheter

– Abortutspill varsler tidsskille

Rød Ungdom vil ha abortgrensen til uke 22. Ungdomspartier går i bresjen for at abortloven blir endret i framtiden, mener valgforsker.

– På samme måte som i spørsmålet om avkriminalisering av narkotika, kan ungdomspartiene påvirke moderpartienes abortpolitikk, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad.

Et flertall av ungdomspartiene ønsker i ulik grad å endre dagens abortlov.

Vårt Land har tidligere skrevet om at Unge Venstre vil skyve grensen for selvbestemt abort til 24 uker og FpU og AUF til 18 uker.

Onsdag fulgte Klassekampen etter og viste til at Rød Ungdom vil flytte grensen for selvbestemt abort til 22. uke. Sosialistisk Ungdom vil sette grensen til 18. uke.

Samtlige ungdomspartier, unntatt KrFU og Unge Høyre, vil dermed skrote abortnemndordningen og flytte grensa for selvbestemt abort.

Forskyver spillet

Svein Erik Tuastad mener abortspørsmålet tidligere ikke har vært viktig for ungdomspartiene.

– Det er nytt at ungdomspartiene løfter frem viktige, etiske debatter. Dette kan være en følge av at dagens ungdomspartier har mindre opplagte kampsaker enn tidligere, sier han.

En viktig rolle til ungdomspartiene er ellers å utfordre det etablerte og å «rive vekk sløret fra det bekvemme», mener valgforskeren.

– Når ungdommene går inn i moderpartier, vil de kunne ta med seg holdningene fra ungdomspartiet, og slik endre moderpartiet?

– Det er en generasjonseffekt på den måten at der de tidligere etablerte politikerne er fornøyd med å kompromissene på 12. uke, vil ikke den nye generasjonen være det. Verdiene til den nye generasjonen vil få sterk innflytelse, sier Tuastad.

Dette mener han betyr at framtidens abortpolitikk vil dreie seg om nye grenser.

LES OGSÅ: Stortingspresidenten: Ikke rør abortloven

Gavepakke til KrF

Ifølge forskeren er abortsaken et godt eksempel på en lov som det er bekvemt for det politiske etablissementet ikke å diskutere.

– Den har politisk sprengkraft, særlig med tanke på politiske allianser, sier han.

Ungdomspartiene utnytter denne sprengkraften fordi de er frakoblet realpolitikken i en større grad.

Valgforskeren tror derimot at en revitalisering av abortdebatten kan bli en gavepakke til et kriserammet Kristelig Folkeparti (KrF).

– KrF trenger en markeringssak, og abortspørsmålet er den perfekte markeringssaken for KrF. Her vil de kunne være i en tydelig motposisjon.

Taper hver gang

– Jeg har deltatt i debattene siden 1990-tallet og har rundelig sagt tapt ved hver korsvei. Så spør man seg selv, vil dette noen gang snu? Det må en eller annen oppvåkning til om å ta vare på menneskenaturen, sier Kristin Clemet, leder av tankesmien Civita.

Clemet mener det er et paradoks at dagens unge er opptatt av «de store ting», slik som klimaforandring og naturen, men viser liten interesse for menneskenaturen.

– Det har vært sånn ved hver korsvei, de som har villet gå et skritt lenger har vunnet. Kristelig Folkeparti og Høyre henger litt etter, men alle går samme veien.

En gang i fremtiden tenker hun likevel at bevaring av menneskenaturen kan bli en moderne kampsak.

LES MIN TRO MED CLEMET: Trenger Gud

Ikke effekt

Selv om Clemet viser til tap siden 1990-tallet, tror hun ikke ungdomspartienes fremstøt kommer til å få umiddelbare resultater i moderpartiene.

– Det kan få virkning på lenger sikt dersom de unge beholder standpunktetne når de overtar posisjoner i moderpartiene, sier hun.

Hun mener det blir feil å trekke sammenligning mellom ungdomspartienes betydning i endringen av narkotikapolitikken.

– Det er likevel en liten vind i retning av mindre restriktive standpunkter, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter