Nyheter

Abortsyn tirrer eiere

Utsatte kvinner i fattige land blir gravide av voldtekt eller barneekteskap. De må få ta abort på lovlig vis, sa Kirkens Nødhjelp. Da ble det bråk.

Tidlig i år flagget generalsekretær Anne-Marie Helland at Kirkens Nødhjelp (KN) tar opp kampen for utsatte kvinner og vil sikre deres rett til abort.

LES OGSÅ: Eierskap kan bli vurdert etter abort-utspill fra KN

Tar menneskeliv

– Å tro at et forbud bidrar til at aborter ikke skjer, er kunnskapsløst, og denne holdningen tar flere menneskeliv. All erfaring viser at tallet på døde går ned når abort blir legalisert og skjer under kontrollerte former, sa generalsekretær Anne-Marie Helland den gangen.

Det fikk noen frikirker til å reagere.

– Vi føler oss svært ukomfortable med at KN på nytt drar fram denne saken uten å rådføre seg med oss som er oppdragsgivere, sa medlem i KNs representantskap og misjonsleder i Frikirken, Terje Bjørkås.

Også tidligere har frikirker kommet med innvendinger mot bistandsorganisasjonens abortsyn.

LES OGSÅ: Vil KrF ha sårbare liv på samvittigheten?

«Gag rule»

Utspillet fra KN kom etter 
at USAs president, Donald Trump innførte sin «gag rule» og ­skrudde igjen pengestøtte til organisasjoner som arbeidet for trygge og lovlige aborter. KN ville ha KrF til å arbeide for at Solberg-regjeringen kompenserte for at USA skrudde igjen bistandskrana.

– Som kirkesamfunn har vi et mer restriktivt syn på abort, både som nasjonal kirke i Norge og overfor kirkene vi samarbeider med i andre land. Kirkens Nødhjelps syn er ikke vårt syn, sa Øyvind Haraldseid, generalsekretær i Misjonskirken i Norge, til Vårt Land i juli.

LES OGSÅ: Mener abort-utspillet fra KN ikke var avklart

Midtøsten

Også i sitt standpunkt i Midtøsten-konflikten er KN på kollisjonskurs med flere av KNs Israelvennlige eiere.

– Når vi diskuterer vårt fremtidige forhold til KN, hører begge disse ­sakene med i bildet, sa Øyvind Haraldseid.

Trekker seg?

Misjonskirkens styre stemte ned forslaget om kutte samarbeidet til KN. Både de og Frikirken vil prøve med mer dialog. De frie evangeliske forsamlinger har landsmøtevedtak fra november om å trekke seg ut av KN, om ikke organisasjonen endrer standpunkt.

Lite tyder på at håpet vil bli innfridd.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter