Nyheter

Abortsaken splitter fremdeles USA

ANALYSE: Det ­republikanske partiet oppdaget det politiske sprengstoffet som ligger i abortsaken.

Abortstriden er intens i USA. Fortsatt kjemper motstandere og tilhengere, tidvis i store bokstaver og sterke ord. Debatten er høyrøstet, polarisert og full av retoriske knytteneveslag.

Hvilket syn du har på abort, er det klassiske eksempelet på et såkalt wedge-issue.

LES OGSÅ: Strid om Norge bør plukke opp abort-regning etter Trump

En kile

Det sier Trygve Svensson, stipendiat på Universitet i Bergen, og ekspert på retorikk. Det er når én enkeltsak får avgjørende betydning for hva du stemmer på. På norsk kan man kanskje bruke splittende spørsmål, siden de slår en kile inn i grupper som kunne ha sam­arbeidet i andre saker.

For å sitere retorikkeksperten: «Det er et begrep fra amerikansk politikk som splitter­ ­velgere gjennom å aktivisere deres verdier, slik at de handler, eller lar være å handle, på en bestemt måte.»

Felles for disse sakene, er at de handler om verdier, og skaper sterke følelser, og ditt grunnleggende verdisyn.

Klassiske eksempler fra USA er såkalte familieverdier, spesielt abortspørsmålet.

LES OGSÅ: Meldte seg ut av kirken etter 80 år - vet ikke hvor de skal gå

Sprengstoff

Svensson forklarer: USA har vært åsted for harde kamper mellom pro-life og pro-choice-bevegelsene, som går på tvers av tradisjonelle skille­linjer basert på klasse, rase og kjønn, helt siden høyesterettsdommen Roe mot Wade, høyesterettsdommen fra 1973, som legaliserte abort .

På spørsmål om hvorfor abort er blitt et så splittende spørsmål, svarer Svensson at det henger sammen med denne klyngen av saker som hører sammen: Verdi­politikk, familieverdier og framveksten av nyevangelisk kristendom.

Og, legger han til, at det ­republikanske partiet oppdaget det politiske sprengstoffet som ligger i abortsaken.

LES OGSÅ: Generasjonsskifte i hvordan pinsevennene viser til fortapelsen

Under radaren

Svensson forklarer: På den ene siden er dette helt grunnleggende i et demokrati: Hvis det aller viktigste for deg er abortsaken, er det selvsagt greit å velge parti etter det.

Men når én sak får all betydning, er det andre som går under radaren. En vanlig kritikk er at de ofte tar bort oppmerksomheten fra grunnleggende, felles interesser som økonomi, velferd, arbeidstakeres rettigheter og miljø.

Men, sier retorikeren – og ber om lov til å være «en arrogant bedreviter», så kan man jo mistenke at det blir veldig enkelt å forholde seg til politikk. Du har funnet den ene saken, som gjør en kompleks verden mye enklere å forholde seg til.

Skillelinjer

Lege og forsker Morten Magelssen drar frem en utfyllende forklaring. Skille­linjene som går ved religion er mye viktigere i det amerikanske samfunnet enn i Norge. Han jobber ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, og har blant annet skrevet boka Menneskeverd i klinikk og politikk. Han mener mens den fundamentale abortdebatten er parkert i Norge – for den kompakte majoriteten støtter lov om selvbestemt abort, har USA fremdeles mange motstandere. Derfor er debatten fortsatt aktiv.

Her er noen tall fra forskingsinstitusjonen Pew Research Center: 59 prosent mener at abort bør være lovlig i alle, eller nesten alle, tilfeller. 37 prosent sier det motsatte. Mer enn fire av ti amerikanere mener at å ta abort er moralsk galt, 19 prosent sier det er moralsk akseptabelt, mens 34 prosent mener at det ikke er et moralsk spørsmål i det hele tatt.

Oppsummert ser vi at abortsaken langt på vei splitter USA i to leire – snart 45 år etter at amerikanske kvinner fikk retten til selvbestemt abort.

LES OGSÅ: Kristne leger vil nekte sæd- og eggdonasjon

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter