Nyheter

Abortopprør i Unge Høyre

Sterke krefter i Unge Høyre går inn for å endre abortloven for å forby tvillingabort. De mener ny teknologi åpner for selektering av fostre.

Abort ligger an til å bli stridssak når Unge Høyre samles til landsmøte 22.–24. juni. Tre av ungdomspartiets fylkeslag og flere enkeltrepresentanter har fremmet nærmest identiske forslag til prinsipprogrammet om å forby såkalt tvillingabort eller fosterreduksjon. Det innebærer å gjøre det ulovlig å redusere antall fostre i et svangerskap dersom man venter flere barn. Forslagsstillerne vil gi unntak dersom inngrepet er medisinsk begrunnet.

Etisk spørsmål

Blant de som står bak forslaget er Oslo Unge Høyre, ungdomspartiets største fylkeslag.

– Vi fremmer dette forslaget av to årsaker. Før det første øker sannsynligheten for at det andre fosteret dør dersom man gjennomfører en tvillingabort. For det andre vet man stadig mer om fostrenes egenskaper med ny teknologi, og dermed blir det enklere å selektere ut fostre som har egenskaper man kanskje ikke liker, sier Nicolai Øyen Langfeldt, leder av Oslo Unge Høyre.

– Det er bare et tidsspørsmål før man kan finne DNA som kan fortelle om fosteret har overveiende sannsynlighet for å eksempel bli homofil eller få rødt hår. Vi kan ikke akseptere at vi som samfunn sier det er greit at vi selekterer ut egenskaper vi potensielt ikke liker, fortsetter han.

LES MER: Kristin Clemet: – Et foster for mye?

Selektering

Dagens abortlov nevner ikke tvillingabort eksplisitt, men Justisdepartementets lovavdeling konkluderte i 2016 med at tvillingabort er lovlig innenfor nåværende regelverk.

Nestleder i Trøndelag Unge Høyre og medforslagsstiller Knut Jørgen Kirkeberg påpeker imidlertid at mye har endret seg siden dagens abortlov ble vedtatt.

– Da abortloven ble vedtatt, var det ikke teknologisk mulig kun å fjerne ett foster. Når man med tiden får ny teknologi som gjør at man kan se egenskapene ved de to fostrene, reiser det seg en stor problematikk, sier Kirkeberg.

Han peker videre på at fagmiljøene selv er skeptiske til tvillingabort og at praksisen er forbudt både i Sverige og Danmark.

LES MER: Abortsak til Stortinget

Samme handling

Syver Hanken, leder av prinsipprogramkomiteen i Unge Høyre, bekrefter at problemstillingen ble diskutert i komiteen, men at de gikk inn for å beholde dagens regelverk og dermed tillate tvillingabort. Hanken mener at den prinsipielle forskjellen på en vanlig abort og en tvillingabort er liten.

– Moralsk og subjektivt kan fosterreduksjon oppleves forskjellig fra en vanlig abort, men handlingen er den samme, sier han.

Hanken er imidlertid ikke overrasket over at debatten kommer og viser til at det er mange som har et konservativt syn på abort i ungdomspartiet.

– Jeg har sympati med de som vil legge til grunn et føre/var-prinsipp i abortspørsmålet med tanke på ny teknologi. Samtidig er abortloven et kompromiss mellom to grupper som aldri kommer til å bli enige fordi man er grunnleggende uenige om hva abort faktisk er. Dersom man skal spisse loven vil det være vanskeligere å finne et kompromiss med stor aksept i befolkningen. Man må kunne godta at folk velger abort på grunnlag av kriterier man selv er uenig i, sier Hanken.

LES MER: Erna rører ikke ved tvillingabort

Usikkert utfall

I verdispørsmål har Unge Høyre som tradisjon å fristille de rundt 300 landsmøtedelegatene, og Hanken sier det dermed er vanskelig å spå hva ungdomspartiet vil lande på. Han tror imidlertid at komiteens innstilling om ikke å endre loven er representativ i partiet, på tross av det han omtaler som et stort mindretall med et restriktivt syn på abort.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot sier til Vårt Land at hun hverken vil støtte eller skyte ned forslag før landsmøtet, men understreker at det blir en bra debatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter