Nyheter

– Å kontrollere alt kjøtt er umulig

Hvis du vil unngå å spise religiøst slaktet kjøtt, bør du spise norsk kjøtt, mener statssekretær Widar Skogan (KrF).

Det er lite å gjøre med at kjøtt fra religiøst slaktede dyr kan havne i kjøttprodukter og på restauranter, mener Widar Skogan (KrF), statssekretær i Landbruks- og matdepartementet.

Det er ikke regler mot å importere kjøtt fra dyr som er slaktet uten bedøvelse, så lenge andre importkrav er oppfylt. Derfor kan slikt kjøtt ende opp i kjøttprodukter du handler i butikken eller når du spiser på restaurant, opplyser Mattilsynet til Vårt Land. Dyrebeskyttelsen i Norge ønsker et forbud mot import av kjøtt der dyret ikke er bedøvet før slakting, og fram til et forbud er på plass vil de ha «etisk merking» av kjøttet – slik at forbrukeren vet hvordan dyret er blitt slaktet.

– Vi har en EØS-avtale som regulerer Norges forhold til EU og EØS-området. EU har stilt medlemslandene fritt til å slakte uten bedøvelse på religiøst grunnlag, da sier det seg selv av det er umulig for Norge å stille et krav om å unngå det, sier Skogan.

LES OGSÅ: Ferdigretten din kan være halalkjøtt

– Umulig å kontrollere

Skogan mener ikke at det ikke er grunn for Norge til å ta en politisk EU-omkamp om merking eller forbud mot slikt kjøtt

– EU har hatt det oppe i kommisjonen til behandling og avvist det. Vi har tatt til etterretning det kommisjonen i EU har bestemt og forholder oss til det. Vi har ikke tatt noen norske initiativ til å endre det, og planlegger heller ikke å gjøre det, sier han.

Et eget norsk system for merking mener Skogan er en umulig oppgave.

– Med så mange land og slakteri i EU så vil det være en umulig oppgave for Norge å sende ut inspektører til hvert slakteri, sier han.

LES OGSÅ: Etterlyser kontrollinstans for halal-kjøtt

Religionsfrihet

– Er du tilfreds, moralsk sett, med at det selges kjøtt som er slaktet på en slik måte i norske butikker?

– Religionsfrihet er en viktig menneskerettighet som Norge er forpliktet å forholde seg til. Det vil være uaktuelt for Norge å forby kjøtt som er slaktet innenfor EU og EØS området. Det vil ikke komme et norsk forbud for det, sier Skogan.

Statssektretæren har et klart råd til forbrukere som ikke ønsker å spise kjøtt fra dyr som er slaktet uten bedøvelse:

– Hvis utgangspunktet ditt er at du ikke vil spise kjøtt fra dyr som er slaktet uten bedøvelse, er det bare å spise norsk kjøtt. «Nyt Norge-merket» garanterer at dyret er bedøvet og slaktet etter norske dyrevelferdsstandarder, sier Skogan.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter