Nyheter

– Å be om hjelp er en menneskerett og må aldri kriminaliseres

Bymisjonen med fem advarsler mot kommunale tiggeforbud.

Generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon mener kommunale forbud mot tigging slett ikke er veien å gå.

– Å be om hjelp er en menneskerett og må aldri kriminaliseres.

Bymisjonsgeneralen sier de tilreisende bostedsløse som livnærer seg med tigging må møtes på en helt annen måte enn med forbud:

– I Kirkens Bymisjon møter vi daglig mennesker i byene som ikke får dekket sine mest grunnleggende behov – som en seng å sove i, dusj, toalett, hvile, klær og mat. Med våre overnattingstilbud, og tiltak rettet mot mennesker som er ofrene for menneskehandel, kan vi være med på å hjelpe de som trenger hjelp og som lever i vanskelige livssituasjoner. Vi vil tale høyt om at det må politisk vilje til for at mennesker som lever på gata får dekket sine grunnleggende behov, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon.

Drømmer

Bymisjonen har formulert fem grunner til at ­organisasjonen advarer mot tiggeforbud:

Det vil øke belastningen på allerede sterkt utsatte grupper – og det er noe ubarmhjertig i å innføre forbud mot å be om hjelp.

Vi hører en diskriminerende undertekst når forbud presenteres – de er skal stoppe tilreisende fattige fra Øst-Europa og deres tiggeaktivitet.

Norske vanskeligstilte personer vil bli rammet av et forbud mot å be om penger.

De aller fleste vi møter som tiggere i norske gater er reelt fattige mennesker – ikke organiserte kriminelle.

Det vil ikke minske gruppen av fattige til Norge – Nordens rikdom blir sett på som muligheter til arbeid, inntekt og oppfyllelse av drømmer.

Usynlige

Frelsesarmeen møter også mange tiggere i norske byer. Også denne diakonale ­organisasjonen advarer lokalpolitikere mot å vedta tiggeforbud.

– Tigging løser ikke fattigdommen. Men forbud løser ikke noe som helst. Resultatet blir bare at disse fattige menneskene blir mer usynlige, og enda mer sårbare, sier virksomhetsleder Knut Haugsvær.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter